Skördetid för chipspotatis hos OLW
Medan de flesta av oss fick njuta av färskpotatis redan till midsommar, så har OLW fått vänta ända tills nu. Potatis som ska bli till chips är nämligen inte vilken potatis som helst. Chipspotatisen är efterlängtad och nu är det en hektisk period hos OLW:s potatislager i Nöbbelöv när potatisen skördas.
Vad är det då som skiljer en vanlig matpotatis mot de potatisar som ska bli till chips? En potatis som ska bli chips måste ha speciella egenskaper. Den måste ha en låg sockerhalt, både när den skördas men även efter att den lagrats en tid. Är sockerhalten för hög, blir chipsen bruna och smakar bränt. Sen måste den också ha en bra så kallad Torrsubstans. OLW:s potatisar ligger runt 23-25% medan färskpotatisen till midsommar ligger på 13-15%.
- Storleken har faktiskt betydelse. En chipspotatis har en medeldiameter på ca 55 mm, medan en potatis som blir pommes frites har en diameter på 65 mm och en längd på 120 mm. Skulle vi fritera så stora potatisskivor skulle det upplevas mer som en macka eller kex än ett chips, säger Lars Andersson, platschef för OLW:s potatislager.
Fakta om chips:
- Årligen används ca 35 0000 ton potatis i fredagsmysfabriken
- Till ett kilo chips används fyra kilo potatis
- En potatis blir till färdigt chips på 15 minuter
Kontakter
Stina PetriniKommunikationschef
Tel:010 1425575stina.petrini@orkla.seBilder
Om
Följ Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Orkla Confectionery & Snacks Sverige AB
Orkla satsar ännu mer på Maskrosbarn10.4.2019 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Orkla Confectionery & Snacks fördjupar nu samarbetet med barnrättsorganisationen Maskrosbarn. Samarbetet innebär att företaget stöttar så att Maskrosbarn har förutsättningen att fortsätta med både sin viktiga stödverksamhet och sitt påverkansarbete. Fabriksbesök, aktiviteter på sociala medier och intern aktivering står på agendan.
Bok och kex för en inspirerande och god lässtart25.3.2019 11:55:54 CET | Pressmeddelande
Att ge alla barn en god lässtart är målet för boken ”Hur låter bokstaven?” och Brago Bokstavskex. Tillsammans gör de nu en satsning för att inspirera och visa på hur barns läsinlärning kan stimuleras på ett lekfullt sätt, ett sätt som dessutom har stöd i forskning. Hur det går till visar bokens författare senare i veckan på BARNmässan i Karlstad.
OLW utökar (tillfälligt) sitt veganska utbud15.3.2019 10:37:45 CET | Pressmeddelande
Baljväxter har blivit ett populärt komplement till de vanliga potatischipsen och både linschips och kikärtschips har det senaste året sett dagens ljus. Allt fler konsumenter väljer också att utesluta animaliska produkter ur sin kost. OLW lanserar nu en vegansk limited edition nyhet – Kikärtschips Fresh Salsa.
Årets goda sommarnyhet – favoritchipsen tillbaka på hyllorna!14.3.2019 09:11:00 CET | Pressmeddelande
Förra året lanserade OLW två sommarchipssmaker – Creamy Summer BBQ och Grilled Cheddar Chillies. Potatischipsen, som var en limited edition under sommaren, gjorde omedelbart succé. På konsumenternas begäran, och lagom till att längtan efter sommaren sätter in, gör chipsen nu äntligen en efterlängtad comeback i butik.
Goda och nyttiga snacks ”on the go” - Granola Bites18.2.2019 13:47:51 CET | Pressmeddelande
Hälften av alla måltider som äts idag är mellanmål och 9 av 10 snacksar flera gånger om dagen. Med tanke på hur ofta vi äter något mellan måltiderna är det viktigt för många att mellanmålet är nyttigt såväl som gott. Anyday lanserar två goda Granola Bites som är ugnsrostade, utan tillsatt socker och veganska.