Slentrianresandet minskar när semesterresan blir ett större beslut
Allt pekar på att många svenskar kommer fira sin semester på hemmaplan i år. Trender så som hållbar turism och specialresor kommer sannolikt accelerera när många upptäcker nya sätt att semestra i sommar. Resan blir ett större beslut och vi stannar längre när vi väl reser. Det är insikter från analys- och teknikföretaget WSP.

– Högre flygpriser på sikt, klimatfrågan och en fortsatt oro för smitta gör sannolikt att vi kommer se en minskning av ”slentrianresandet” så som weekends utomlands. Hur länge de nya vanorna kommer bestå är svårt att säga. Historiskt sett vet vi att människor glömmer snabbt. Min gissning är dock att familjens semesterresa kommer vara ett mer planerat beslut framöver och att när människor väljer att resa, stannar de längre, det säger Sanja Vujicic, expert på området turism och besöksnäring på WSP.
I en färsk undersökning gjord av WSP svarar hälften av de tillfrågade att de kommer semestra mer i Sverige i framtiden och 45 procent uppger att de kommer göra färre utlandsresor med flyg de kommande fem åren.
– Min analys är att den minskade efterfrågan och kraven på fysisk distansering kommer innebära högre flygpriser i framtiden, även om det på kort sikt kan krävas prissänkningar för att locka tillbaka resenärer. I sommar är det sannolikt bilen som står som vinnare när vi väljer transportsätt, säger Sanja Vujicic.
2020 kommer vara ett tufft år för besöksnäringen och det är många turistföretag som funderar över hur de ska utveckla sin verksamhet för att möta restriktioner och nya beteenden.
– Vi kommer se en accelerering av specialresor så som exempelvis fiskeresor, matresor, cykelresor eller andra motionsinriktade resor – en utveckling som redan pågått en tid men som nu sannolikt snabbas på ytterligare. Forskning visar att människor med specialintressen är beredda att lägga mycket pengar och tid på sina resor. Besöksnäringen bör ta reda på resenärernas intressen, betalningsvilja, transportpreferenser med mera och anpassa sin verksamhet för detta, förklarar Sanja Vujicic.
WSP frågade i slutet av maj 1 800 svenskar om sitt framtida resande och val av transportmedel. Enligt undersökningen planerar 14 procent att resa utomlands i sommar. Lika många kommer resa med flyg. Totalt 34 procent av de svarande planerade för Sverigesemester med mer än två timmars restid från hemmet (trots de då rådande restriktionerna). Resan kommer sannolikt ske med bil, endast 15 procent planerar en resa med tåg.
Kort från undersökningen:
- 48 procent svarar att de kommer semestra mer i Sverige än tidigare
- 45 procent uppger att de kommer göra färre utlandsresor med flyg de kommande fem åren
- 39 procent uppger att pandemin gjort dem mer miljömedvetna
- 41 procent planerar en semesterresa inom två timmar från hemmet i sommar
- 36 procent har upptäckt nya utflyktsmål i sin närhet
För mer information, vänligen kontakta:
Sanja Vujicic, Business & Strategy Advisor WSP
0720 84 82 59
sanja.vujicic@wsp.com
Kontakter
Ellen HuitfeldtPR Manager
Tel:0701629311ellen.huitfeldt@wsp.comBilder

Om
WSP är en av världens ledande rådgivare och konsultbolag inom samhällsutveckling. Vi utvecklar allt ifrån städer och transportsystem till vattenförsörjning och höga hus. Med 48 700 medarbetare i över 40 länder samlar vi experter inom analys och teknik, för att framtidssäkra världen. I Sverige har vi omkring 4 150 medarbetare.
Följ WSP
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WSP
Kvartalskommentar: Stabilt kvartal med rekordhög kundnöjdhet avslutar helåret 20201.3.2021 07:05:00 CET | Pressmeddelande
WSP-koncernen levererar ett stabilt fjärde kvartal som ger ett resultat för helåret som går i linje med bolagets förväntningar. EBITDA-marginalen för helåret ökade något (15,4 procent) jämfört med föregående år (15,1 procent). Under 2020 minskade omsättningen med 0,4 procent jämfört med 2019.
Så utmanas Sveriges elsystem enligt ny kartläggning – skillnaderna i landet är stora22.2.2021 06:12:00 CET | Pressmeddelande
Fram till 2045 kommer Sveriges totala elanvändning att öka med mellan 40 och 60 procent. Mot bakgrund av detta har analys- och teknikkonsultföretaget WSP gjort en genomlysning av svenska kommuners förutsättningar. Resultatet visar att bristerna kring elförsörjningen kommer bli påtagliga på fler håll framöver. En rejäl ökning av vindkraft samt ny teknik för lagring väntas bli lösningen, men först behöver ansvarsfrågan redas ut, menar WSP.
WSP projekterar tunnel för väg 259 Tvärförbindelse Södertörn8.2.2021 07:40:00 CET | Pressmeddelande
WSP har fått förtroende att projektera den nya Flemingsbergstunneln, en sträcka på ca 3 km. Tunneln kommer att bestå av två tunnelrör med två körfält i vardera riktningen.
WSP förstärker inom affärsnära och kommersiell rådgivning1.2.2021 07:35:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler teknikkonsultbolag i världen kompletterar den tekniska rådgivningen med en mer affärsstrategisk rådgivning. I Sverige är det ännu inte lika vanligt, men WSP har rört sig i den riktningen under en tid, bland annat genom rekrytering av kommersiella rådgivare med strategisk infrastrukturkompetens.
Renoveringsbehovet: Politisk opinion och byggiver står i vägen25.1.2021 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Bostäder, offentliga byggnader och infrastruktur är värdefulla samhällstillgångar som är i stort behov av renovering i Sverige. Men beslutsfattare och politiker tenderar att skjuta upp viktiga investeringar till förmån för att bygga nytt. Det visar analys- och teknikkonsultföretaget WSP i rapporten ”Sverige behöver renoveras”.
Vi kan behöva vänja oss med nya inslag i kollektivtrafiken18.1.2021 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Lägre priser utanför rusningstid, trängselappar och varuautomater med munskyddsförsäljning. Det är några av de spaningar som analys- och teknikkonsultföretaget WSP lyfter fram i en ny i framtidspaning kring kollektivtrafikens ”nya normala”.
Resa kollektivt säkrare än matbutiker menar pendlare - ny forskningsrapport om attityder i kollektivtrafiken under pandemin11.1.2021 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Antalet resenärer i kollektivtrafiken har minskat dramatiskt sedan Covid-19 började spridas. Men pandemin har inte bara påverkat antalet resenärer, utan också känslorna hos de som reser. Stämningen i kollektivtrafiken har blivit mildare, och en sorts gemensam respekt har vuxit fram. Samtidigt har en del osäkerhet kring tidigare självklara beteenden uppstått, exempelvis vilket agerande som är rätt då en medpassagerare behöver hjälp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum