Strängnäs stift

Slutresultatet i kyrkovalet 2021 klart: 18,4 % röstade

Dela

Den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2021 visar på ett valdeltagande på 18,4 % till kyrkomötet, vilket är det näst högsta sedan 1930-talet. Med 900 753 avgivna röster är det även det näst högsta antalet röstande i ett kyrkoval. Resultatet i Strängnäs innebär förändringar i kyrkomötet.

Valdeltagandet i Strängnäs stift var 17,36 %, en minskning från 2013:s 18,63 % men fortfarande högt sett över tid. Inför kyrkomötet 2022 sker några förändringar. Partipolitiskt obundna (POSK) och Vänstern i Svenska kyrkan (VISK) ökar med varsitt mandat, därmed kommer VISK in i kyrkomötet med ett mandat. Borgerligt alternativ (BorgA) minskar från två till ett mandat. Kristdemokrater i Svenska kyrkan (kd) samt Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (MPSKDG) faller ur kyrkomötet. Övriga sitter kvar på oförändrat mandat.

 

Slutresultat kyrkovalet 2021 (sökfunktion)

Ledamöter i kyrkomötet från Stängnäs stift finns i bifogad bilaga.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum