SMHI bjuder på svenska klimatstandarder

Under hela 2022 ser SMHI till att två centrala klimatstandarder görs tillgängliga helt gratis: SS-EN ISO 14090 och SS-EN ISO 14091. Detta är centrala standarder för alla som arbetar med klimatanpassning. Dokumenten kan laddas ner från sis.se.
SS-EN ISO 14090 innehåller principer, krav och riktlinjer för klimatanpassning, med införlivande av anpassningsåtgärder samt förståelsen av effekter och osäkerheter kopplat till klimatförändringar och hur de kan ligga till grund för beslutsfattande.
SS-EN ISO 14091 ger riktlinjer för bedömning av risker i samband med klimatförändringar. Standarden beskriver bland annat hur en organisation kan förhålla sig till sårbarhet kopplat till klimatförändringar, både inför befintliga och framtida klimatrisker.
Båda standarderna är relevanta för alla slags organisationer, de är internationella och nyligen översatta till svenska.
SMHI har ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Det har i uppdrag från regeringen att bygga kunskap samt underlätta för samhällets aktörer att förstå vad klimatanpassning är och varför det är viktigt att arbeta med frågan. Klimatförändringar orsakar allt mer extremväder. Därför behöver samhället förbättra sin beredskap inför konsekvenserna av detta.
– Standarderna beskriver en strukturerad metod för hur man kan arbeta med klimatanpassning, säger Karin Hjerpe på SMHI, en av flera experter som faktagranskat den svenska översättningen.
Hon betonar att även Sverige påverkas av klimatförändringarna. För att skydda oss mot framtida förödelse behöver samhället anpassas. Hon pekar på kommuner som en viktig aktör i utvecklingen men även företag behöver gå igenom sin verksamhet.
– Det finns en stark ambition. Standarder bidrar med viktig kunskap i själva genomförandet, säger Jenny Ikelberg som är hållbarhetsansvarig på SIS.
Ett tiotal aktörer har valt att, som SMHI, gå in och förbetala kostnaden för specifika standarder. Här är hela listan på SIS sajt.
SMHI har nyligen släppt en sammanfattning av IPCC:s senaste rapport.
Nyckelord
Kontakter
Jenny IkelbergHållbarhetsansvarig, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-55552139jenny.ikelberg@sis.seUlf LindholmPressansvarig, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:0702418153ulf.lindholm@sis.seBilder
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Sverige får ökat inflytande inom hållbar plastanvändning28.2.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 mars tar Sverige över det europeiska sekretariatet för plast, som har till uppgift att utveckla standarder för en hållbar plastanvändning. EU-kommissionen har beställt ett stort antal nya standarder som ska vara klara 2025 för att öka möjligheterna att återvinna plast, en högprioriterad fråga i EU:s arbete med att nå klimatneutralitet.
Stort intresse för lera som byggmaterial30.1.2023 13:24:05 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder (SIS) och White Arkitekter vill följa Tysklands exempel och etablera obränd lera som byggmaterial i Sverige. I dag samlas därför ett flertal aktörer från byggbranschen, akademin och myndigheter för ett uppstartsmöte om planerna på att ta fram nationella standarder som kan bidra till att minska byggbranschens utsläpp av växthusgaser.
Ingen klimatomställning utan standarder12.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
På miljökonferensen Stockholm +50 och senaste G7-mötet uttrycktes viljan att åstadkomma den nödvändiga omställningen med stöd av standarder. ISO är på plats under COP27 för att lyfta standardiseringsprocessen unika förutsättningar att generera vetenskapsgrundade lösningar som det internationella samfundet kan enas kring.
Nytt certifieringsbehov efter reviderad it-säkerhetsstandard26.10.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finns en helt ny och dessutom svensk version av den centrala it-säkerhetsstandarden ISO/IEC 27002. Det är en rejäl uppdatering av versionen från 2013. Bland mycket annat har åtgärderna rörande molntjänster och dataskydd förbättrats och förtydligats.
Ny standard för bättre offentlig upphandling19.9.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finns en ny europeisk standard, utvecklad under svensk ledning, som inte minst hjälper till att motverka korruption.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum