Svenska institutet för standarder, SIS

SMHI bjuder på svenska klimatstandarder

Dela
Den svenska myndigheten förbetalar kostnaden för två viktiga standarder för anpassning till klimatförändringar. Alla som vill ta del av och ladda ner dessa standarder från SIS kan nu göra det gratis.

Under hela 2022 ser SMHI till att två centrala klimatstandarder görs tillgängliga helt gratis: SS-EN ISO 14090 och SS-EN ISO 14091. Detta är centrala standarder för alla som arbetar med klimatanpassning. Dokumenten kan laddas ner från sis.se.

SS-EN ISO 14090 innehåller principer, krav och riktlinjer för klimatanpassning, med införlivande av anpassningsåtgärder samt förståelsen av effekter och osäkerheter kopplat till klimatförändringar och hur de kan ligga till grund för beslutsfattande.

SS-EN ISO 14091 ger riktlinjer för bedömning av risker i samband med klimatförändringar. Standarden beskriver bland annat hur en organisation kan förhålla sig till sårbarhet kopplat till klimatförändringar, både inför befintliga och framtida klimatrisker.

Båda standarderna är relevanta för alla slags organisationer, de är internationella och nyligen översatta till svenska.

SMHI har ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Det har i uppdrag från regeringen att bygga kunskap samt underlätta för samhällets aktörer att förstå vad klimatanpassning är och varför det är viktigt att arbeta med frågan. Klimatförändringar orsakar allt mer extremväder. Därför behöver samhället förbättra sin beredskap inför konsekvenserna av detta.

– Standarderna beskriver en strukturerad metod för hur man kan arbeta med klimatanpassning, säger Karin Hjerpe på SMHI, en av flera experter som faktagranskat den svenska översättningen.

Hon betonar att även Sverige påverkas av klimatförändringarna. För att skydda oss mot framtida förödelse behöver samhället anpassas. Hon pekar på kommuner som en viktig aktör i utvecklingen men även företag behöver gå igenom sin verksamhet.

– Det finns en stark ambition. Standarder bidrar med viktig kunskap i själva genomförandet, säger Jenny Ikelberg som är hållbarhetsansvarig på SIS.

Ett tiotal aktörer har valt att, som SMHI, gå in och förbetala kostnaden för specifika standarder. Här är hela listan på SIS sajt.

SMHI har nyligen släppt en sammanfattning av IPCC:s senaste rapport.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum