Patent- och registreringsverket

Smink och schampo farligaste piratkopiorna

Dela

En färsk rapport visar att Sverige förlorar åtskilliga miljarder på piratkopior i uteblivna skatteintäkter. En av de hårt drabbade sektorerna inom svensk handel är smink, hår- och hudvårdsprodukter. Dessutom visar rapporten att flest larm om otillåtna ämnen återfinns i de beslag av piratkopior som görs av samma typer av produkter.

foto: Casper Hedberg
foto: Casper Hedberg

- Vi ser förstås alltid allvarligt på piratkopior, men det är också oroande att man hittat så mycket skadliga ämnen i de produkter som man använder nära kroppen. Vi har sett i vår senaste OECD-rapport att det rör sig om närmare 12 procent av försäljningen som är piratkopior, lite förenklat skulle det motsvara vart åttonde läppstift som säljs i Sverige, säger Peter Hedin, expert piratkopiering på PRV, Patent- och registreringsverket.


Rapporten är gjord av EUIPO, Europeiska varumärkesmyndigheten och visar att 1,4 miljarder kronor av tänkt försäljning uteblir på grund av piratkopiering. De ekonomiska och sociala skador som varumärkesförfalskning orsakar leder till uteblivna skatteintäkter för staten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

foto: Casper Hedberg
foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CESTPressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum