Patent- och registreringsverket

Smink och schampo farligaste piratkopiorna

Dela

En färsk rapport visar att Sverige förlorar åtskilliga miljarder på piratkopior i uteblivna skatteintäkter. En av de hårt drabbade sektorerna inom svensk handel är smink, hår- och hudvårdsprodukter. Dessutom visar rapporten att flest larm om otillåtna ämnen återfinns i de beslag av piratkopior som görs av samma typer av produkter.

foto: Casper Hedberg
foto: Casper Hedberg

- Vi ser förstås alltid allvarligt på piratkopior, men det är också oroande att man hittat så mycket skadliga ämnen i de produkter som man använder nära kroppen. Vi har sett i vår senaste OECD-rapport att det rör sig om närmare 12 procent av försäljningen som är piratkopior, lite förenklat skulle det motsvara vart åttonde läppstift som säljs i Sverige, säger Peter Hedin, expert piratkopiering på PRV, Patent- och registreringsverket.


Rapporten är gjord av EUIPO, Europeiska varumärkesmyndigheten och visar att 1,4 miljarder kronor av tänkt försäljning uteblir på grund av piratkopiering. De ekonomiska och sociala skador som varumärkesförfalskning orsakar leder till uteblivna skatteintäkter för staten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

foto: Casper Hedberg
foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CEST | Pressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum