Patent- och registreringsverket

Snart kan hologram och ljudmelodier bli varumärkesskyddade

Dela

Den 1 januari träder en ny lag för varumärkesskydd i kraft som innebär att lagstiftningen moderniseras. Något som är starkt efterfrågat bland svenska företag. Från och med nu kan företag registrera bland annat ljud, rörliga bilder och hologram som varumärken, vilket tidigare enbart varit möjligt för EU-varumärken.

- Svenska företag ligger i framkant när det gäller att registrera nya typer av varumärken. De står för hela tio procent av alla registrerade EU-varumärken inom ljud, rörliga bilder och hologram, enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO. Därför är det en jättemöjlighet att kunna utvidga varumärkesskyddet till fler typer av medier och teknik, säger Magnus Ahlgren, juristchef på design- och varumärkesavdelningen på PRV.

I oktober 2017 blev det möjligt att registrera nya typer av multimedia som EU-varumärken. Lagändringen den 1 januari innebär att den svenska varumärkeslagen närmar sig lagstiftningen i andra EU-länder och de regler som gäller för EU-varumärken.

- Ett starkt varumärke är en viktig pusselbit för ett framgångsrikt företag. Att svensk lagstiftning blir mer teknikneutral är en förutsättning för att våra företag ska kunna etablera sig i Sverige, innan de ger sig ut på en större marknad, säger Magnus Ahlgren.

Fakta – så moderniseras varumärkeslagen den 1 januari

  • Den svenska varumärkeslagen närmar sig lagstiftningen i andra EU-länder och de regler som gäller för EU-varumärken.
  • Varumärkeslagen blir mer teknikneutral när det gäller vad som kan utgöra ett varumärke.
  • Skyddet för varumärken utvidgas till att omfatta varumärkesförfalskningar även i de fall varorna endast passerar landet utan att släppas ut på marknaden här.
  • Ensamrätten utvidgas till att omfatta även transitering och liknande tullåtgärder. På detta sätt kommer man mer effektivt åt handeln med varumärkesförfalskade varor.
  • Innehavare som får en invändning mot sitt nyregistrerade varumärke ges möjlighet att kräva att invändaren visar att åberopade äldre varumärken verkligen använts på marknaden.
  • Den 1 oktober 2017 infördes en ny förordning för EU-varumärken, som innebar ett förändrat regelverk bättre anpassat till en digital värld. Varumärken behövde inte längre återges grafiskt, såsom en logotyp i tryck. Det blev även lättare för företag att ansöka om ett varumärke i form av en kort filmsekvens, ett hologram eller ett ljud.
    Källa: PRV och Regeringskansliet

Kontakter

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

Problem med piratkopiering av sportartiklar uppmärksammas internationellt25.4.2019 16:12:02 CESTPressmeddelande

Sportartiklar, kläder och skor av kända märken tillhör de produkter som det säljs mest piratkopior av i världen. Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, förlorar företag i EU motsvarande fem miljarder kronor per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter. För svenska sko- och klädhandeln innebär försäljningen av piratkopierade kläder och skor, inklusive sportkläder, att branschen går miste om 6,8 miljarder kronor per år.

Idag lanserar PRV Upphovsrättsskolan – en skolplattform för lärande om upphovsrätt11.3.2019 08:25:48 CETPressmeddelande

Varje gång som barn och unga använder surfplattor, datorn eller sina telefoner möts de av mängder med bilder, filmer, musik mm. Det blir allt svårare att avgöra vad som är tillåtet och inte, är det okej att dela bilder? Ladda hem filmen? Eller göra en meme av Marie Kondo? PRV har genom flertalet undersökningar sett att kunskapen om upphovsrätt är låg och därför lanseras nu Upphovsrättsskolan, en sajt med pedagogiskt innehåll riktad till elever i grundskolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum