Vision

Socialchefsrapporten 2019: Bättre rekryteringsläge än på flera år

Dela
Det har blivit något lättare att rekrytera personal till socialtjänstens olika verksamheter. Det visar Visions årliga enkät bland landets socialchefer. 44 procent av socialcheferna anser att det är svårt att rekrytera personal idag jämfört med 53 procent ifjol.

Samtidigt visar undersökningen att det fortfarande är en utmaning att rekrytera och behålla kompetent personal i många kommuner, inte minst till landsbygdskommuner.

För att åtgärda problemet arbetar många kommuner strategiskt för att förbättra arbetsmiljön och förutsättningarna för handläggare och chefer.

- Vi ser att arbetet gett resultat. Samtidigt måste vi komma ihåg att arbetsmiljöarbetet inte är en quick-fix för att komma tillrätta med en alarmerande situation. Det krävs ett kontinuerligt och långsiktigt arbete för att bryta den negativa spiral som pågått i landets socialtjänster i flera år, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Rekryteringsläget för chefer är svårare än för personal generellt. Svårast är det att rekrytera chefer till den sociala barn- och ungdomsvården, även om situationen är bättre än förra året. Sju av tio socialchefer anser att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera chefer till den sociala barn- och ungdomsvården, jämfört med nästan åtta av tio förra året.

Av de öppna svaren framgår att chefer inom offentlig verksamhet har en svår roll med många anställda och att det administrativa stödet ofta är otillräckligt, vilket leder till att cheferna inte har tillräckligt med tid att leda. Första linjens chefer är absolut tuffast att hitta. Det är svårt att hitta chefer med rätt kompetens och tidigare chefserfarenhet.

Barn- och ungdomsvården är fortfarande det verksamhetsområde det är svårast att rekrytera till, men samtidigt det verksamhetsområde med den mest positiva utvecklingen. I år syns att den positiva utvecklingen som varit under några år håller sig och ökar.

- Utvecklingen är glädjande - samtidigt kan ingen kommun slå sig till ro. För att säkra personalförsörjningen måste kommunerna fortsätta utveckla arbetet med goda arbetsvillkor. Chefer är nyckeln till en god arbetsmiljö på hela arbetsplatsen och därför måste arbetsgivarna satsa på ledarskapet så att chefer får tid och förutsättningar att leda, säger Veronica Magnusson. 

Läs Socialchefsrapporten i sin helhet på www.vision.se

För ytterligare kommentarer kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070 746 21 24 eller Sara Roxell, socialpolitisk strateg, tfn 072 216 96 24.

Kontakter

Bilder

Veronica Magnusson
Veronica Magnusson
Ladda ned bild

Om

Vision
Vision



Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Västmanlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Västerås stad uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 33 807 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Västmanlands län vad gäller inhyrd personal uppgick 2022 till 97 408 000 kronor. Att jämföra med 2012 då denna kostnad uppgick till 12 921 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Örebro län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Örebro kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 13 757 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Örebro län vad gäller hyrpersonal uppgick 2022 till 52 229 000 kronor . Att jämföra med 2012 då kostnaden för inhyrd personal i länet uppgick 36 357 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye