Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna vill införa läxhjälpsgaranti och obligatorisk lovskola

Dela

Socialdemokraterna vill skapa ett starkare samhälle – ett tryggare Sverige. Därför måste investeringar i våra barns framtid gå före skattesänkningar och privatiseringar. Socialdemokraterna vill fortsätta satsa på skolan och kommer nästa mandatperiod att införa en läxhjälpsgaranti och en obligatorisk lovskola för de elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan.

Ju äldre elever blir desto större ansvar har de för sina studier. Att göra läxor är en självklar del i detta. Alla elever har dock inte en lugn plats att läsa läxor eller en vuxen hemma som kan hjälpa till. Socialdemokraterna vill därför införa en läxhjälpsgaranti för elever i årskurs 6–9 som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan. Dessa elever ska vara garanterade minst två timmars läxhjälp i veckan.

– Detta är ett viktigt besked från Socialdemokraterna för att ge större möjligheter till elever som kämpar för att lära sig mycket. Vi ger också skolan mer resurser att stötta elever att nå behörighet till gymnasiet, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.

För att höja kunskaperna i skolan krävs ett hårt arbete från både lärare och elever. Självklart ska elever kunna ställa höga krav på skolan – men skolan ska också kunna ställa höga krav på elever. Förutom att komma i tid, göra sina läxor och anstränga sig i skolarbetet är det också viktigt att man deltar i de stödåtgärder som erbjuds.

Därför vill Socialdemokraterna att det ska vara obligatoriskt för elever i årskurs 6–9 att delta i lovskola om de riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Lovskolan ska omfatta minst 50 timmar.

– För många elever som riskerar att inte bli behöriga är extra läxhjälp och lovskola många gånger det sista som fattas för att lyckas. Samtidigt vill vi fortsätta stärka och förbättra stödet i skolan för alla elever. Det kräver att vi säger ja till kloka investeringar i skolan och nej till stora skattesänkningar och ytterligare marknadslösningar, säger Anna Ekström (S).

Presskontakt:
Malin Appelgren, pressekreterare hos Anna Ekström, 072-208 96 16

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum