Solsystemets byggstenar hittade i fårhage

I november förra året lös himlen under ett par sekunder upp då en flera ton tung järnklump dundrade in i atmosfären ovanför västra Uppland. Efter intensivt letande kunde man hitta meteoriten på marken utanför den lilla byn Ådalen utanför Enköping och den ska nu analyseras av Naturhistoriska riksmuseet. Ådalsmeteoriten 14 kilo av det som klarade inträdet i atmosfären och är en av bara nio andra svenska meteoritfynd som idag finns på museet. Enligt beräkningar uppskattas det att uppemot 6100 meteorer stora nog att nå marken varje år går in i vår atmosfär. Det betyder en sammanlagd siffra på 17 meteorer per dag men ytterst få återfinns alltså på marken.
Ett par månader efter nedslaget i Uppland var det dags för ytterligare en meteor att brinnande ta sig genom atmosfären, och den här visade sig vara ännu mer speciell. På natten den 28 februari lös himlen över hela södra England och norra Frankrike upp av ett synnerligen starkt lysande stjärnfall, vad som brukar kallas bolid, något som fångades upp av flera kameror. Astronomer i de båda länderna räknade ut att meteoren gjorde inträdet strax norr om Cheltenham i Gloucestershire, England. Att den var så ljusstark avslöjade att det var en stor sten och att den därför förhoppningsvis kunde återfinnas på marken som en meteorit.
Vad är egentligen skillnaden mellan meteorit, meteor, asteroid och komet? Läs mer här
Meteoritjägarna ansökte snabbt hos regeringen att få bryta karantän för att ge sig ut på meteoritjakt. Genom en sagolik tur hittade de snabbt spår av meteoriten i form av dammiga stenhögar på privatpersoners garageuppfarter. Det ingav hopp om att kunna hitta större fragment bland de omkringliggande mjukare ängarna. Efter idogt letande, där de svarta klumpformade spåren av fåren som kallar hagarna för sitt hem var betydligt fler än de lika svarta meteoritfragmenten, gjordes så ett par fantastiska fynd. Sammanlagt 500 gram av en ganska porös meteorit hittades runt om byn Winchcombe, och det var inte vilken typ av meteorit som helst. En snabbanalys gjord av det naturhistoriska museet i London visar att meteoriten är en så kallad kolhaltig kondrit, en extremt sällsynt form av meteorit som tidigare bevisats kunna innehålla organiska ämnen och aminosyror, det vill säga byggstenarna för liv. Jämfört med järnmeteoriten i Uppland ska Winchcombemeteoriten kunna svara på betydligt fler vetenskapliga frågor. Detta var dessutom det första meteoritfyndet i Storbritannien på 30 år.
Meteoriten är så speciell att världens rymdnationer lagt miljontals kronor och åratal av tid för att få tag på liknande prover miljoner kilometer från jorden. Två rymdmissioner pågår just nu där prover från två asteroider i rymden har eller ska hämtas hem. Cirka fem gram material som samlats in av den japanska Hayabusa2-sonden från asteroiden Ryugu anlände säkert på jorden i december 2020. NASA:s Osiris-Rex är på sin returresa från asteroiden Bennu med cirka 200 g material som kommer fram i september 2023. Dessa asteroidprover kan hjälpa till att avslöja hemligheterna om livets ursprung och hur vårt solsystem en gång bildades, de är dessutom troligtvis av samma sort som alltså ramlade ner från himlen över en fårhage i södra England. Skillnaden är att Winchcombemeteoriten bara kostade en eventuell parkeringsbiljett och ett par rejäla stövlar för de nu överlyckliga meteoritjägarna.
Mer bilder, videor och annat pressmaterial finns hos Natural History Museum London
Nyckelord
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Ny satellit ska väga världens skogar från rymden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april sänds den europeiska klimatövervakningssatelliten Biomass upp från rymdbasen Kourou i Franska Guyana. Ombord finns banbrytande teknik som kan väga världens skogar från rymden och svensk forskning har haft en avgörande roll i projektets utveckling.
Rymdminister Johan Pehrson och astronaut Marcus Wandt gästar Rymddagen 3 april 20252.4.2025 11:49:09 CEST | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen bjuder in till en heldag i Solna för de som arbetar med samhällsutveckling, miljö, innovation eller framtidens infrastruktur. Under dagen lyfter vi hur rymddata och rymdverksamhet kan bidra till konkret samhällsnytta, och visar hur Sverige kan dra nytta av rymdens möjligheter. Programmet innehåller inspirerande presentationer, paneldiskussioner med experter från myndigheter, akademi och näringsliv.
Cinemateket och Rymdstyrelsen siktar mot stjärnorna25.3.2025 10:49:24 CET | Pressmeddelande
Se film på rymdtema, träffa astronauten Marcus Wandt, ta del av aktuell forskning om det utomjordiska, avfyra dina egna raketer - allt detta under april månad i Filmhuset när Cinemateket och Rymdstyrelsen bjuder in till programmet ”Utomjordiskt - Rymdresor på film".
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum