Sommarens många möjligheter till en annorlunda semester
Det är några insikter som sticker ut i undersökningen som genomfördes av United Minds första veckan i juni. Man planerar att semestra på hemmaplan, umgås med familjen, sola och bad och där är god mat och dryck viktigt. Man ser fram mot en aktiv, hälsosam och klimatsmart semester i det göra. Och det finns en stor vilja att stötta lokala aktörer, köpa take-away och beställa hemleveranser. Men det finns också en oro för pandemin och man tror därför att sommaren kommer bli mer stilla, händelselös och lite ensam men också mer meningsfull än en ”vanlig” sommar.
Ungefär hälften uppger att man planerar att hålla sig hemma eller nära hemmet i sommar. 15 procent av personer under 45 år planerar för ”staycation” – att bo på hotell i sin hemstad. När många planer för sommaren har försvunnit som t ex utlandssemester, musikfestival, bröllop och stora fester då ser många svenska fram mot att äta och dricka gott men i mindre sällskap. Det visar tydligt i undersökningen att sommaren är synonymt med att njuta av god dryck och mat, gärna svenskt och lokalproducerat, i gott sällskap och kanske på en uteservering.
- Branschens kreativa förmåga att hitta lösningar på mycket tuffa utmaningar är imponerande. Undersökningen visar att det finns en efterfrågan på att utveckla fler sätt att hjälpa gästerna att kunna beställa upplevelser i form av mat- och dryckespaket, take-away och hemleveranser. Vi kan konstatera att mat och dryck ligger högt på önskelistan och att de upplevelser som vi i branschen skapar är högt uppskattade, säger Henrik Åström, marknadsdirektör på Spendrups.
En stor andel av svenska folket planerar också att vara aktiva i det gröna i form av att vandra (30 procent) och cykla (25 procent). Bland de upp till 45 år finns även ett stort intresse för att tälta (18 procent). Det visar också att efterfrågan på vandrings- och cykelguider är stor. 40 procent vill leva mer hälsosamt och nästan lika många klimatsmart. Och den här insikten ser man också att besöksnäringen har tagit till sig med att anpassa mat- och dryckeserbjudanden för den aktive semestraren i form av hotellpaket samt mat- och dryckespaket, både att kunna äta på plats och för take-away.
Även om man planerar att besöka offentliga lokaler i mindre utsträckning finns en stor vilja att stötta lokala aktörer (33 procent), inte minst bland de yngre (40 procent av de upp till 25 år). Intresset för olika former av take-away och hemleveranser är stort. Take-away (46 procent), förbeställning (37 procent), hemleveranser (36 procent), beställa och hämta utanför (34 procent). Störst är intresset för varm färdiglagad mat (50 procent) men även kyld färdiglagad mat (34 procent), ”nästanlagat” (30 procent), matkasse med råvaror (30 procent), dryckespaket (23 procent) och ingredienskit för drinkar (21 procent) lockar.
Men hur mycket oro skapar pandemin sommarens planer? Knappt hälften vill undvika att träffa nya människor och lika många är oroade av de ska smittas av personalen på hotell, restaurang och barer. Ett säkert avstånd mellan borden – både ute och inne – är det viktigaste för att man ska känna sig trygg.
./.
För mer information kontakta:
Rose-Marie Hertzman, presschef Spendrups. 0708 95 25 67. Rose-marie.hertzman@spendrups.se
Nyckelord
Bilder
Dokument
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Spendrups nominerat till Årets Cirkulära Initiativ för återvinning av kolsyra12.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan augusti i år är Spendrups självförsörjande på kolsyra till 50 procent efter en investering på 32 miljoner. En ny kolsyreåtervinningsanläggning fångar upp kolsyra från jäsningsprocessen vid öltillverkningen som sedan används för att tillverka nya drycker. Satsningen är nu ett av tre nominerade till Årets Cirkulära Initiativ som delas ut på Återvinningsgalan i Stockholm 28 november.
Spendrups förlänger partnerskapet med SHL och SDHL till 20305.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Några veckor in i hockeysäsongen 24/25 kan vi glädjande meddela att Spendrups har förlängt sitt befintliga avtal med SHL och SDHL med ytterligare fem säsonger, fram till säsongen 2029/2030. Det långsiktiga partnerskapet speglar samtliga parters gemensamma målsättning att förstärka arenaupplevelsen och vidareutveckla den för både befintliga och nya målgrupper.
Hitta ditt julöl med Spendrups breda vintersortiment och smakguide25.10.2024 11:49:35 CEST | Pressmeddelande
Med julen runt hörnet är det dags att förbereda för säsongens traditioner och för många är julölen en självklar del av firandet. I år presenterar Spendrups ett mångsidigt vintersortiment med både klassiker och nyheter. Tack vare en noggrant utformad smakguide blir det enklare än någonsin att hitta den perfekta julölen som passar just din smak.
Spendrups och Stordalen i gemensam satsning på den norska dryckesmarknaden24.9.2024 09:10:02 CEST | Pressmeddelande
Spendrups Bryggeri går in i ett samarbete med Stordalenägda dryckesgruppen Belmonte. Samtidigt bildas även det gemensamma bolaget Pinnacle Brands AS som kommer sälja och marknadsföra Spendrups produktportfölj i Norge.
Spendrups får ny vd4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter närmare 30 år på Spendrups Bryggeri, varav de senaste 13 som vd för bolaget, lämnar Fredrik Spendrup vidare facklan till Henrik Åström, idag vice vd på Spendrups.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum