Trafikverket

Sommarens vägarbeten gör framtidens resor smidigare och säkrare

Dela

I sommar bygger Trafikverket nya vägar, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar. Åtgärderna görs för att öka tillgängligheten och resorna säkrare.

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket

I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar och under sommaren genomförs ett omfattande arbete på våra vägar. Det finns flera anledningar till att arbetena utförs på sommaren, dels är vi beroende av sommarvädret för många av arbetsmomenten, dels är arbetspendlingen och yrkestrafiken inte lika intensiv som under resten av året.

 Volymen på våra vägarbeten i sommar är ungefär detsamma som tidigare år, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket. Vägarbetena genomförs i hela landet för att öka tillgänglighet, trafiksäkerhet och även förbättra för kollektivtrafiken.

Mest trafikpåverkande vägarbetena 
Här är ett urval av de arbeten som kan komma att påverka dig som trafikant i högre grad om du väljer att resa på vägarna i sommar. Följ regeringen och Folkhälsomyndihetens rekommendationer för inrikesresor.

  • I Göteborg, som växer, där bygger vi om och bygger nytt. Den som ska ta sig fram i Göteborg under sommaren är ett bra tips att ta god tid på sig. Många projekt på liten yta gör att man behöver hitta nya vägar. Västlänken bygger en järnvägstunnel med tre centrala stationer, Älvsborgsbron renoveras, Gullbergstunneln byggs i centralenområdet och dessutom pågår en mängd andra arbeten som underlättar för framtida resor när tillgängligheten ökar.

  • Längre söderut bygger vi ut E4an förbi Ljungby i Småland till motorväg. Det gör att sträckan blir mindre känslig för störningar och att mängden trafik kan öka, vilket skapar ett smidigt flöde för trafikanter och näringsliv.

  • I Stockholmsområdet gör vi bland annat förbättringar på Essingeleden och för kollektivtrafiken längs E18 Stocksund – sträckan mellan Danderyds kyrka och Lahäll – där körfälten breddas för att bussar ska komma fram snabbare och säkrare, och trafiken flyta bättre.

  • Vi bygger om korsningen Ekebykorset på E18 i Karlskoga för att förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten. Vi gör en ny cirkulationsplats och en gång- och cykeltunnel.

  • Vi gör flera beläggningsåtgärder och även något brounderhåll längs norrlandskusten, E4 mellan Gävle och Örnsköldsvik för att det ska bli smidigare att ta sig fram framöver.

  • I Norrbotten görs flera arbeten på den normalt sett intensiva pendlarsträckan längs väg 97, bland annat genomförs arbeten med mittseparering för att öka trafiksäkerheten.

Alla vill komma hem från jobbet, även de som jobbar på vägen
Planera resan och var utvilad. Håll hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser – öka säkerheten för dig, dina medtrafikanter och de som jobbar på vägarna.Ta god tid på dig – på grund av trafikarbeten kan resan ta lite längre tid än planerat, om vägen exempelvis leds om. Ta reda på var och när arbetena sker via trafikinformationen på vår hemsida. 

Läs mer om dom mest trafikpåverkande vägarbetena i hela landet

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Ladda ned bild
Jonas Elisason, tillgänglighetsdirektör, Trafikverket. Foto: Elin Gårdestig
Jonas Elisason, tillgänglighetsdirektör, Trafikverket. Foto: Elin Gårdestig
Ladda ned bild
Urval sommarens vägarbeten 2020. Grafik: Trafikverket
Urval sommarens vägarbeten 2020. Grafik: Trafikverket
Ladda ned bild

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum