Stiftelsen Skansen

Sommarnostalgi när Skansen moderniserar – cyklar in i 1950-talet

Dela
Nu tar Skansen det första steget mot moderna tider i sin museiverksamhet. Tillsammans med Cykelfrämjandet lanseras utställningen Cykelsemester 1952 – en tidsresa till en sommar då tre veckors semester precis blivit lag, allemansrätten fått förnyad kraft och cykeln var den lediges främsta färdmedel.
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård

Med start den 6 juni kan Skansens gäster möta tidstypiskt klädda cykelsemestrare från 1952. Med tält och packning cyklar de genom parken, slår läger och berättar om några viktiga faktorer för vår tids syn på semester: välfärdssamhällets framväxt, rekordår och konsumtionssamhälle, svenskt företagande och allemansrätten. En gestaltning som tar Skansen in i 1950-talet och vidgar museiupplevelsen till ett nytt årtionde, ett viktigt steg mot moderna tider. 
 
– Att vi äntligen påbörjar Skansens resa mot modernare tider känns oerhört kul och vi har en spännande tid framför oss. Vi har en vision att våra gäster ska få uppleva en tid de själva kan minnas genom att strosa runt i 1960-, 70-, 80- och 90-talet. Nu har vi tagit första steget och börjat med 1950-talet genom denna museiupplevelse som även stöttas upp av en 50-talsinspirerad kommunikation till gästerna, säger Yvonne Nordlind kommunikationschef på Skansen.
 
Cykelsemester 1952 är ett treårigt samarbetsprojekt med Cykelfrämjandet vars Semesterhandböcker från tidigt 1950-tal fungerat som inspiration. Cykelfrämjandets insatser vid tiden var centrala för att “lära ut" konsten att semestra. Semesterhandboken innehöll information om allt från besöksvärda resmål, vad en praktisk packning skulle innehålla och hur man skulle klä sig när man rörde sig i olika miljöer.  
 
– Intresset för cykelturism ökar varje år, och det är roligt att ta en tillbakablick på de senaste 70 åren genom samarbetet med Skansen. Vi hoppas att cykelturisterna på Skansen kommer att inspirera flera att välja cykeln för både vardagstransporten och fritiden, säger Hans Stoops, projektledare på Cykelfrämjandet och initiativtagare till Cykelsemester 1952. 
 
I samarbetet kompletteras Cykelfrämjandets kunskap kring dåtidens och samtidens cykelvanor med den historiska kompetens som finns inom Skansen. I och med projektet går Skansen in i ett nytt årtionde vilket inneburit nya utmaningar. Eftersom man saknat tidsenliga föremål och kläder har antikvarierna under senaste året samlat in nya föremål, medan skräddare har arbetat med att sy upp en historiskt trovärdig femtiotalsgarderob för cykelsemestrarna. 

– Vi vill på ett lustfyllt sätt levandegöra vår historia, och väcka nya insikter kring livet här och nu hos våra gäster. Förhoppningen är att Cykelsemester 1952 ska bidra till lärande och skapa samtal om intressanta frågor som välfärdssamhällets framväxt, cykelns betydelse som transportmedel och om allemansrättens historia och betydelse idag, säger Åsa Magnusson.

Cykelsemester 1952 på Skansen  
6 juni – 13 augusti 2023

Om Cykelfrämjandet 

Cykelfrämjandet är en ideell förening som har jobbat sedan 1934 för bättre, säkrare och mer attraktiva cykelmiljöer. Genom medlemmar, verksamhet och politisk påverkan på kommunal, regional och nationell nivå har man som mål att skapa ett bättre och grönare cykelsamhälle. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård
Ladda ned bild
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Hugo Röjgård
Ladda ned bild
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Skansen
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Skansen
Ladda ned bild
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Skansen
Cykelsemester 1952 på Skansen. Foto: Skansen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nyårsfirande på Skansen – Johan Rabaeus ringer in det nya året12.12.2024 10:09:07 CET | Pressmeddelande

Skansen bjuder in till ett stämningsfullt nyårsfirande med aktiviteter för hela familjen. Under dagen kan gäster utforska parken, möta djuren och delta i jullovsaktiviteter som pyssel och sällskapsspel. På kvällen öppnar Sollidenscenen för ett traditionsenligt firande där Farah Abadi leder programmet, och Johan Rabaeus framför ”Nyårsklockan”. Musikaliska framträdanden av artister som Sarah Klang, Gustaf Norén, Miriam Bryant & Kapari, Dreamgirls och Loa Falkman.

För första gången Jul – Allsång på Skansen13.11.2024 07:59:43 CET | Pressmeddelande

För första gången i Skansens historia bjuds gäster in till en vintrig upplaga av Allsång på Skansen. Tisdag den 3 december 2024 kläs Sollidenscenen i julens tecken. Tillsammans med Pernilla Wahlgren och orkestern, i ledning av kapellmästaren Stefan Brunzell, ges tillfälle att sjunga in julen med en rad älskade artister. Programmet spelas in under kvällen och kommer att sändas i SVT den 23 december, dagen före julafton.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye