Porsche Carrera Cup Scandinavia

Spännande medaljstrid att vänta när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas på Mantorp Park

Dela

Grande Finale på Mantorp Park 1-2 oktober. Nu ska medaljerna bakom redan klare mästaren Lukas Sundahl fördelas i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför de avslutande racen i Östergötland är det klar fördel Hampus Ericsson i kampen om silvret. Mellan trean Edvin Hellsten och fyran Emil Persson skiljer det bara en enda poäng.

Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic

34 poäng har Hampus Ericsson till godo på Edvin Hellsten och Emil Persson inför avgörandet på Mantorp Park. Ett bra utgångsläge för 19-åringen från Kumla som utvecklats mycket under sin andra säsong i mästerskapet. Han har stått på pallen i alla deltävlingar utom en och har hittills kört till sig tre segrar, en andraplats och en trio tredjeplaceringar.

Ericsson, som inför den här säsongen bytte team till Fragus Motorsport, har verkligen övertygat och förutsättningarna för att han ska lyckas slå vakt om andraplatsen är goda. 20 poäng till i finalen räcker för att ingen ska kunna hota honom eller snuva honom på de 100.000 kr som en andraplats i mästerskapet ger. 

– Det vore kul om vi kunde ta andraplatsen och det är givetvis målsättningen. Men allt kan hända, jag kan få motorproblem, köra av eller vad som helst, så det är bara att ladda ordentligt som vanligt, säger Ericsson som inte bara kommer att köra för att säkra de sista, avgörande poängen. 

– Nej, jag kommer givetvis att göra allt för att vinna racen, men jag kommer inte att göra något dumt, säger han. 

Tuff bronsduell

Om Hampus Ericsson är storfavorit till silvret är kampen om tredjeplatsen – och 50.000 kr – en helt öppen historia. Fjolårstrean Edvin Hellsten från Göteborg är bronsman i nuläget, men tätt bakom sig har han värmlänningen Emil Persson, årets nykomling som bara har en enda pinne upp till Hellsten. 

Edvin Hellsten hade en lite trög inledning på mästerskapet, men sedan han slog till med sin första seger i deltävlingen i Falkenberg har det gått allt bättre. Med två andraplatser och tre fjärdeplaceringar i de senaste fem racen har Nova Racing-föraren avancerat i tabellen och återfinns på tredje plats inför avgörandet.

– Vi kommer till finalen med ett bra resultat på Rudskogen bakom oss. I Norge gjorde vi en del justeringar på bilen till kvalet vilket gav mersmak. Förhoppningsvis funkar den metoden även på Mantorp Park, säger Edvin, som säger så här om hur mycket fokus han kommer att ha på Persson i finalen.

– Inte överdrivet mycket faktiskt. Jag kommer att försöka köra på som i tidigare deltävlingar, fokusera på mitt och så får de andra sköta sitt. Jag har inga andra strategier än att bara försöka ha roligt, prestera och njuta av säsongens sista deltävling. 

Vill kvala bättre

Emil Persson, teamkompis till Hampus Ericsson i Fragus Motorsport, kan blicka tillbaka på en stabil premiärsäsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Sex pallplatser och totalt tio placeringar bland de fem främsta vittnar om klass. Tyvärr tvingades Persson bryta det första heatet i hemmatävlingen på Gelleråsen Arena, en plump i protokollet som gjorde att han tappade greppet om andraplatsen i tabellen. Senast på Rudskogen Motorsenter var han efter Hellsten i två av tre heat vilket innebär att han ”bara” är fyra inför epilogen.

– Jag får helt enkelt steppa upp och åka fortare i finalen för att återta den där pallplatsen, säger Persson, som i stort sett är nöjd med vad han presterat.

Samtidigt känner han att det finns saker att utveckla och förbättra. 

– Vi har haft bra racefart under hela säsongen, men det jag måste jobba vidare med är att få till kvalen. Där har jag inte lyckas utnyttja de nya däcken så mycket som jag borde göra egentligen. 

Att han inte kört sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) på finalarenan bekymrar honom inte så mycket.

– Jag gillar Mantorp Park och har åkt fort där i andra klasser tidigare. Så vi ska nog få till det den här gången också, säger han optimistiskt.

Mot dubbla titlar 

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, har Christoffer Bergström stor guldchans inför avgörandet. Bara fyra poäng skiljer honom från titeln med två race kvar att köra. Stockholmaren kommer med stor sannolikhet att avsluta säsongen som dubbel mästare. Tillsammans med seriens dominant, Lukas Sundahl, toppar nämligen Bergström även teammästerskapet där en prischeck på 150.000 kr väntar på mästarna.

Årsnya teamkonstellationen Sundahl-Pampas Racing behöver 14 poäng till för att fullborda en unik grand slam – seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia, seger i Masters Cup och seger i teammästerskapet. 

– Vi har gjort en jättebra säsong och utgångsläget inför finalen kan vi inte klaga på, säger teamchefen Per Sundahl som emellertid inte tar ut några titlar i förskott.

– Ingenting är klart förrän det är klart, konstaterar han. 

Rosenqvist gästförare

Gästförare i årets sista deltävling blir Indycar-stjärnan och McLaren Arrow SP-föraren Felix Rosenqvist. Smålänningen kommer direkt till Mantorp Park från den avslutande Indycartävlingen i Long Beach, Kalifornien.

Rosenqvist har kört Porsche Carrera Cup Scandinavia tidigare. Han deltog i två deltävlingar 2017 och vann tre av fyra race. 

– Det här blir mitt tredje besök i Carrera Cup och det börjar kännas som en fin tradition. Det är en imponerande nivå på gästförarna som har bjudits in de senaste säsongerna. I år verkar det vara fokus på racers från Indycar, vilket såklart är extra kul, säger Rosenqvist och tillägger:

– Det ska bli jättekul att få tävla hemma i Sverige igen. Det känns som att startfältet i den här klassen bara blir starkare och starkare för varje år.

Felix Rosenqvist är en av Sveriges mest framgångsrika racerförare genom tiderna. På sitt CV har han bl.a. titeln som Europamästare i Formel 3 och dubbla segrar i både Masters of F3 och i det mytomspunna Macau Grand Prix. Rosenqvist är dessutom trefaldig racevinnare i Formula E och trippel Formel Renault-mästare med titlar i Asien och Europa.

Från 2019 tävlar Rosenqvist i Indycar, känt för stenhård konkurrens mellan förare i den absoluta världseliten. Under sin debutsäsong tog han hem Rookie Of The Year-titeln och sedan dess är han även racevinnare i det legendariska amerikanska formelbilsmästerskapet.

Under mästerskapsfinalen på Mantorp Park tävlar Felix Rosenqvist i Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911. Bilen är en s.k. ”art car” formgiven speciellt för Rosenqvist, med en livery signerad Formel 1-föraren och Le Mans-vinnaren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

”Ploppen” mot silver

I Porsche Sprint Challenge Scandinavia är situationen i tabelltoppen liknande den i Porsche Carrera Cup. Årets dominant, Marcus Annervi, avgjorde, precis som Lukas Sundahl, mästerskapet redan i Norge.

Inför avslutningen på Mantorp Park är det klart silverläge för Per ”Ploppen” Anderson medan duellen om bronset har alla förutsättningar att bli både dramatisk och sevärd. Precis om i Porsche Carrera Cup skiljer det nämligen bara en enda poäng mellan trean och fyra, Janne Gustavsson och Fredrik Danner.  

Att Eken Motorsports Per ”Ploppen” Anderson har så många poäng att han bara behöver max 21 till för att säkra andraplatsen är inte överraskande. ”Ploppen” var en av andrahandsfavoriterna bakom Annervi redan innan premiären och han har levt upp till högt ställda förväntningar. Anderson har visat upp en jämnhet på hög nivå och bokförts för sex pallplatser. Dessutom har han fullföljt och tagit poäng i alla övriga race. 

20 förare är anmälda till finalen och i startfältet återfinns bland andra 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist och slalomikonen Ingemar Stenmark, som gör sin tredje start för säsongen. 

Tre race i två kanaler

Det blir sändning i såväl Viaplay som V Sport Motor när Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge avslutas på Mantorp Park 2 oktober.

Båda Porsche Carrera Cup-racen visas live och det samma gäller för det andra och avslutande heatet i Porsche Sprint Challenge.

Tidsschema för sändningarna från Mantorp Park, som kommer att kommenteras av Robin Nilsson, Janne Blomqvist och Björn Wirdheim, är som följer lördag 2 oktober:

Kl 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Kl 13.30: Race 2 Porsche Sprint Challenge.

Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Ställningen i mästerskapen

Porsche Carrera Cup Scandinavia

1) Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 279 poäng (klar mästare)

2) Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, 1210

3) Edvin Hellsten, Nova Racing, 176

4) Emil Persson, Fragus Motorsport, 175

5) Hugo Andersson, Steber Racing, 113

6) Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, 98

7) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 69

8) Patrick Rundquist, Steber Racing, 68

9) Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, 65

10) Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, 62

11) Lars-Bertil Rantzow (M), R Competition, 50

12) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 47

13) Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, 43

14) Simona de Silvestro, Porsche Experience Racing, 35

15) Krister Andero, Prido Racing, 35

16) Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, 29

17) Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, 25

18) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 23

19) Anton Marklund, Mtech Competition, 19

20) Roger Hermansen, Jaffa-Hermansen Racing, 11

21) Tommy Karlsson, TK Competition, 7

22) Erlend Olsen, Porsche Center Son, 5

Masters Cup

1) Christoffer Bergström, 241 poäng

2) Thomas Karlsson, 195

3) Carl Philip Bernadotte, 154

4) Krister Andero, 139

5) Lars-Bertil Rantzow, 120

6) Tommy Karlsson, 55

7) Roger Hermansen, 48

Teammästerskapet

1) Sundahl-Pampas Racing, 501 poäng

2) Fragus Motorsport, 415

3) Porsche Experience Racing, 260

4) Mtech Competition, 214

5) Steber Racing, 181

6) Nova Racing, 176

7) Prido Racing, 139

8) R Competition, 120

9) Jaffa-Hermansen Racing, 73

10) TK Competition, 55

11) Kjellin Motorsports, 23

12) Porsche Center Son, 5

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia

1) Marcus Annervi, Race Teeam Gelleråsen – by AFR, 256 poäng (klar mästare)

2) Per Anderson, Eken Motorsport, 161

3) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 128

4) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 127

5) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 86

6) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 80

7) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 73

8) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 59

9) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 53

10) Gustav Bergström, Mtech Competition, 52

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia, Mantorp Park 1-2 oktober.

Fredag 1 oktober

Kl 09.00: Träning 1 Sprint Challenge (20 min)

Kl 10.00: Träning 1 Carrera Cup (30 min)

Kl 11.40: Träning 2 Sprint Challenge (20 min)

Kl 13.00: Träning Carrera Cup (30 min)

Kl 14.40: Kval Sprint Challenge

Kl 15.50: Kval Carrera Cup

 

Lördag 2 oktober

Kl 10.05: Race 1 Sprint Challenge (20 min)

Kl 11.15: Race 1 Carrera Cup (20 min)

Kl 13.35: Race 2 Sprint Challenge (20 min)

Kl 14.50: Race 2 Carrera Cup (30 min)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hellsten, Ericsson, Persson. Foto: Armin Hadzic
Hellsten, Ericsson, Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic
Christoffer Bergström. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Per Anderson. Foto: Armin Hadzic
Per Anderson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Per Andersson. Foto: Armin Hadzic
Per Andersson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Fredrik Danner, Janne Gustavsson. Foto: Armin Hadzic
Fredrik Danner, Janne Gustavsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Felix Rosenqvist. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Unga kartingstjärnor fick provköra prins Carl Philips tävlings-Porsche19.10.2021 17:46:23 CEST | Pressmeddelande

Det var sannerligen inget optimalt racingväder pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal erbjöds på Gelleråsen Arena under tisdagens testdag. Men vad spelade regn och bara några få plusgrader för roll när de unga racingtalangerna fick möjlighet att provköra två fabriksbyggda tävlingsbilar från Porsche Motorsport. – Helt fantastiskt! Helt otroligt! sa bland annat Uppsalaföraren Max Lindén efter att ha testat den Porsche 911 GT3 Cup prins Carl Philip tävlar med i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Många vinnare när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park2.10.2021 19:10:12 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Christoffer Bergström var de stora vinnarna när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park. Med publiken tillbaka i svensk racing vann Sundahl två dueller mot Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist, Ericsson och Hellsten säkrade silver och brons efter stor dramatik och Christoffer Bergström tog sin första titel i Masters Cup.

Oavgjort mellan Rosenqvist och Sundahl i finalkvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 18:52:03 CEST | Pressmeddelande

Det blev oavgjort i Smålandsderbyt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park under fredagen. Värnamosonen, Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist och fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö var snabbast i var sin kvalomgång och delar därmed första startled i lördagens båda race. – Lukas laddade hårt, han är grymt snabb, konstaterade Rosenqvist, som är gästförare i säsongsfinalen i Östergötland.

Meste mästaren Sundahl klar för fortsättning i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 08:09:47 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Lagom till finalen på Mantorp Park 1-2 oktober gör mästerskapets framgångsrikaste förare tummen upp för en fortsättning. – Vi har gjort klart för ytterligare två säsonger och jag känner stor glädje över att få tävla med nya Porsche 911 GT3 Cup (992) till våren, säger den fyrfaldige mästaren från Växjö.

Lukas Sundahl skrev historia – först med fyra titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2021 17:45:56 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Igen! Efter tre imponerande heatsegrar på Rudskogen Motorsenter skrev smålänningen ett stycke svensk racinghistoria genom att som förste förare erövra fyra titlar i det prestigefulla mästerskapet. – Roligt att lyckas med något ingen gjort tidigare, sa en mycket belåten Sundahl efter deltävlingen i Norge.

Lukas Sundahl tillbaka på vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2021 20:09:43 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har hittat vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. Under fredagen vann den regerande mästaren det inledande racet på Rudskogen Motorsenter i Norge före Edvin Hellsten och Hampus Ericsson. – Roligt att få vinna igen, konstaterade Sundahl som efter fem raka segrar i början på säsongen blev utan vinst både i Falkenberg och senast på Gelleråsen Arena.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum