Navet AB

Spännande möjligheter för Installatörsföretagen trots en utmanande omvärld

Dela

Kriget i Ukraina har lett till stigande materialpriser, ökad inflation och stor ekonomisk osäkerhet i bygg- och fastighetsbranschen

Kriget i Ukraina har lett till stigande materialpriser, ökad inflation och stor ekonomisk osäkerhet i bygg- och fastighetsbranschen.

Konjunkturen har bromsat in markant och prognoserna för husbyggnadsinvesteringarna tyder på sjunkande volymer 2022 och 2023. I ett svårbedömt läge och med hotet om cementbrist under 2023, finns det dessutom stor risk för framskjutna byggprojekt. Detta är huvuddragen i omvärlden i branschorganisationen Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport, Marknadsläget hösten 2022.

Två gånger per år tar Installatörsföretagen, i samarbete med affärskonsulterna Navet, fram en konjunkturrapport för installationsbranschen (el, värme & sanitet, ventilation samt kommunikation & säkerhet). Materialet bygger på såväl ekonomiska data och investeringsstatisk som ett stort antal intervjuer med medlemsföretag i branschen. Samtliga tre installationsslag väntas tappa i volym 2022 och 2023, beroende på det försämrade konjunkturläget och till följd av minskade bygginvesteringar. Samtidigt finns det flera marknadsmöjligheter i krisen enligt rapporten. Den långsiktiga omställningen mot ett grönare samhälle i kombination med det kraftigt stigande energipriserna gynnar energibesparingsåtgärder, renovering samt konvertering av energikällor. Installationer inom industrins processer är en marknad som verkar klara sig bättre i år och nästa år, kommunikation och säkerhet en annan. Samtidigt som branschen märker av ett dystrare läge tampas man med svårigheter att rekrytera rätt kompetens inom teknik och montage. Försenade leveranser av material gör det dessutom svårt att planera installationerna. Den nyligen publicerade rapporten går att läsa på Installatörsföretagens hemsida.

Källa Navet AB, Installatörsföretagen

Nyckelord

Kontakter

Hans Nyblom
Expert Affärsutveckling
+46 8 762 74 97

Bilder

Om

Navet AB
Navet AB
Järnvägsgatan 11
252 24 Helsingborg

042-16 90 30https://www.navet.se/

Navets affärskonsulter samskapar värden med sina kunder och utvecklar människor, företag och moderna affärssystem för bättre affärer.

Vi skapar strategiska insikter för unik kunskap och konkurrensfördelar, vi genomför förändringar och transaktioner för högre värdering och med djup verksamhets- och affärssystemkunskap hjälper vi våra kunder att nå sina mål.

Följ Navet AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Navet AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum