Spendrups gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Dela

Behovet av handsprit och yt-desinfektionsmedel är stort, inte minst inom hälso- och sjukvården. För att kunna hjälpa vården i denna utmanande tid har Spendrups Bryggeri nu börjat använda rest-etanol från tillverkningen av alkoholfri öl till detta. Första provleveransen går till Region Dalarna idag.

 Tillväxten på alkoholfri öl har varit kraftig de senaste åren, i takt med att utbudet har ökat och kvaliteten på ölen har förbättrats. Spendrups brygger alkoholfri öl på samma sätt som alkoholhaltig öl, men separerar alkoholen i slutet av bryggprocessen. Årligen bryggs åtta miljoner alkoholfritt öl på Spendrups Bryggeri i Grängesberg vilket samtidigt ger en restprodukt i form av knappt 80-procentig etanol. Det handlar om ca 650 000 liter restsprit som i vanliga fall går till biogasutvinning. Men i och med det ökade behovet av handsprit och desinfektionsmedel ställer Spendrups nu om för att kunna producera dessa bristprodukter av restspriten

-         Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på. Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera. Det är flera engagerade och kreativa medarbetare som har kämpat hårt för att vi nu kan leverera de första dunkarna med handsprit och desinficering till vården, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör på Spendrups

Idag, den 8 april, går den första provleveransen, om 350 liter, ut från bryggeriet till sjukvården i Region Dalarna. De närmsta veckorna kan produktionen ökas till 1500 liter per vecka, givet att råvaror och rätt förpackningar kan säkras. Det kräver också en avskild yta i bryggeriet.

-         Med nuvarande kapacitet kan vi leverera lokalt, men förutsättningar finns för en mer storskalig produktion på upp till 7500 liter per vecka. För det krävs större insatser som en provisorisk tältbyggnad för produktion och lagring, samt att säkerställa brandskyddet. Vi har just nu en dialog med MSB om hjälp och stöd för detta och hoppas kunna komma vidare inom kort, säger Helena Nylén.

Spendrups arbetar sedan länge med att ta tillvara restprodukter i produktionen (så kallade cirkulära flöden), exempelvis genom en biobränsleanläggning där restprodukten drav från ölbryggningen används som en del i energiförsörjningen. Under torkan 2018 erbjöd också Spendrups drav som djurfoder till bönder. ./.

Bildtext: Spendrups lämnar över en provleverans av handsprit till Region Dalarna. Lars Johansson, avtalschef Region Dalarna, Raimo Liikamaa, driftschef ölprocessen Spendrups och Mailda Lindblom chaufför på Spendrups. Fotograf: Sarah Hjälm

För mer information, kontakta:

Helena Nylén, varuförsörjningsdirektör Spendrups. 070 819 57 57

Nyckelord

Bilder

Om

Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i femte generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Gotlands Bryggeri återkallar Wisby Alkoholfri Lager6.8.2020 17:32:02 CESTPressmeddelande

Gotlands Bryggeri återkallar Wisby Alkoholfri Lager från Systembolaget och restauranger som en försiktighetsåtgärd. Det gäller flaskor med bäst före 26.10.2020, 02.11.2020 och 10.05.2021. På innehållsförteckningen saknas information om att ölet innehåller vetemalt. Eftersom vetemalt är en allergen återkallas därför all Wisby Alkoholfri Lager. Produkten har inte funnits i detaljhandeln. Wisby Lager 4,7 % alk. innehåller inte vetemalt. Gotlands Bryggeri tar händelsen på största allvar och har vidtagit åtgärder för att liknande inte ska inträffa framöver. Wisby Alkoholfri Lager med korrekt innehållsförteckning kommer åter att finnas för leverans från mitten av september. Gotlands Bryggeri beklagar det inträffade.

Sommarens många möjligheter till en annorlunda semester 3.7.2020 13:42:39 CESTPressmeddelande

Det blir en annorlunda sommar, på många sätt. Men att allt inte är ”som vanligt” behöver inte bara vara negativt. Det visade sig när Spendrups Bryggeri frågade 1000 svenskar om hur deras sommarplaner ser ut. Genom begränsningar och mer tid för reflektion ser man värdet i att vara på hemmaplan och tar tillvara mer på de små stunderna varje dag – och här spelar god mat och dryck spelar en avgörande roll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum