FastighetsägarnaFastighetsägarna

Stadskärnorna växer när innehållet förändras

Dela
Cityindex är en kartläggning av den kommersiella utvecklingen i Sveriges samtliga stadskärnor. Försäljningen i de svenska stadskärnorna ökade svagt under 2018. Om det var näst intill stiltje gällande stadskärnornas totala utveckling så hände det desto mer i de olika branscherna. Hotell och kommersiell service växte starkast medan sällanköpsvaruhandeln hade det tuffare. Storstäderna uppvisade starkast tillväxt samtidigt som medelstora städer hade en negativ utveckling. Stadskärnorna i Svealand och Götaland hade en positiv utveckling medan stadskärnorna i Norrland backade.

I samarbete med Fastighetsägarna kartlägger HUI Research alla Sveriges 104 stadskärnor ur ett kommersiellt perspektiv inom ramen för Cityindex. Kartläggningen omfattar bland annat omsättningsutvecklingen för detaljhandel, restaurangnäring, hotell och kommersiell service (till exempel gym, frisörer och biografer).

Cityindex visar att stadskärnornas totala försäljning preliminärt ökade med 0,4 procent under 2018. Hotell var den bransch som bidrog mest till ökningen med en tillväxt om 4 procent följt av kommersiell service som ökade med 3 procent. Sällanköpsvaruhandeln, som är den bransch som omsättningsmässigt står för den största försäljningen i stadskärnorna, utvecklades negativt med drygt 2 procent och sämst gick det för modehandeln som backade med 3 procent.

– Det vi nu ser är att stadskärnan förändras, förändringen är ett resultat av våra nya konsumtionsmönster. Just nu är vi inne i en tid då många stadskärnorna ser över hur de ska kunna erbjuda rätt utbud. Förändring är en naturlig del av stadsutveckling, det är så våra städer har utvecklats genom alla tider. Ny efterfrågan driver utveckling, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.

Storstäderna uppvisade högst tillväxt med 1 procent följt av kategorin större städer och småstäder. Medelstora städer utvecklades något negativt.

– Stadskärnor har en stor potential i att möta framtidens konsumenter där de befinner sig, men resan dit är tuff när gamla strukturer och affärsmodeller ifrågasätts och nya växer fram, säger Michael Cronholm, COO HUI Research.

Ur ett regionalt perspektiv uppvisade stadskärnor i Svealand högst tillväxt med 0,6 procent följt av stadskärnor i Götaland. Norrländska stadskärnor hade en negativ tillväxt och minskade med 0,5 procent.­­

Förklaring stadskategorier

Storstad: Mer än 150 000 invånare i tätorten
Större stad: 37 500-149 999 invånare i tätorten
Medelstor stad: 15 000-37 499 invånare i tätorten
Småstad: 10 000-14 999 invånare i tätorten

Mer information:

Under 2019 inledde Fastighetsägarna och HUI Research ett nytt samarbete kring Cityindex för att mäta utvecklingen i alla Sveriges 104 stadskärnor. Cityindex är en objektiv rikstäckande kartläggning av Sveriges stadskärnor som mäter utvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service. Syftet med samarbetet är att ge fastighetsägare, kommuner och organisationer ett kvalitativt beslutsunderlag som ska ligga till grund för stadsutveckling, dialoger och innovation.

För frågor om undersökningen:

Josef Gäreskog, analytiker HUI Research
070-260 80 81, josef.gareskog@hui.se

HUI Research AB erbjuder, genom konsult- och forskningsverksamhet, kvalificerade beslutsunderlag och rådgivning inom handel, turism, konsumtion och samhällsekonomi till näringsliv och offentlig sektor. www.hui.se

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Hyresförhandlingarna i Kalmar län avgörs av skiljeman19.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag vände sig Fastighetsägarna GFR till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i totalt sex kommuner i Kalmar län. Hyresförhandlingarna inleddes rekordtidigt i juni, men efter tre månader vid förhandlingsbordet har parterna inte lyckats komma överens. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Kalmar, Borgholm, Emmaboda, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås.

Hyresförhandlingarna i Jönköpings län avgörs av skiljeman19.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag vände sig Fastighetsägarna GFR till hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Jönköpings län. Hyresförhandlingarna inleddes rekordtidigt i juni, men efter tre månader vid förhandlingsbordet har parterna inte lyckats komma överens. Nu blir det upp till en skiljeman att avgöra hyran i Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Chockhöjda fjärrvärmepriser i flertalet kommuner i Kalmar län18.9.2024 09:45:57 CEST | Pressmeddelande

Priserna på fjärrvärme fortsätter att rusa i Kalmar län. Jämfört med förra årets höjningar – som också var historiskt höga - har exempelvis fjärrvärmetaxan höjts med 38,6 procent i Vimmerby och 33,1 i Hultsfred. – Fjärrvärmepriset har fortsatt höjts kraftigt under året. I Kalmar län är höjningarna större än för landet i genomsnitt. Som kund och fastighetsägare står man maktlös. Fastighetsägarna kräver därför ett ökat konsumentskydd och att fjärrvärmebolagen sansar sig inför nästa år, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Kalmar län.

Nils Holgersson synar fjärrvärmebolagen18.9.2024 09:24:14 CEST | Pressmeddelande

Idag publicerades den s k Nils Holgerssons årsrapport för fjärrvärme. Rapporten jämför prisnivåer och -ökningar för de olika fjärrvärmenäten i landet. Av rapporten kan utläsas att Göteborg Energis fjärrvärmepriser har ökat med 9,1 % under 2024 jämfört med 2023. 79 av de 276 fjärrvärmenät som redovisas i rapporten hade en lägre prisuppräkning än Göteborg. 47 av bolagen håller ett lägre pris än vad Göteborg Energi tillhandahåller sina kunder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye