Svenska institutet för standarder, SIS

Standard för barnvagnar nu anpassad för tyngre barn

Dela

Små barn utgör en sårbar grupp i vårt samhälle. Det är viktigt att produkter för barn är säkra att använda. Nu har den europeiska standarden för barnvagnar reviderats. Den nya standarden har delats upp i två delar för att ta hand om nya typer och funktioner hos barnvagnar, där särskilda krav på barnvagnar för tyngre barn anges.

SIS, Swedish Standards Institute, har tillsammans med Konsumentverket och barnvagnsproducenter deltagit i det europeiska arbetet med att ta fram standarden som nu också satts som svensk standard, SS-EN 1888-1:2019 och SS-EN 1888-2:2019.

– Vi såg till exempel tidigare olyckor med olåsta svänghjul som roterat i en position där de låst in sig i varandra, vilket ledde till att vagnen fick ett plötsligt stopp och välte, och barnet slog i underlaget. I den nya standarden ska hjulen klara ett test där de inte kan rotera in i varandra, säger Anna Strandberg, ordförande SIS standardiseringskommitté för barnartiklar och utredare vid Konsumentverket.

Den nya utgåvan anger krav och testmetoder för sittvagnar och liggvagnar avsedda för ett eller fler barn, upp till 15 kg per barn och upp till 20 kg med integrerad ståbräda. Den andra delen är ett tillägg med krav och testmetoder på sittvagnar för barn över 15 kg upp till 22 kg per barn. Andra krav på stabilitet och hållfasthet ställs nu på de vagnar som är tänkta för de tyngre barnen. Syftet med tillägget är inte att äldre barn än tre år ska kunna använda barnvagnar utan att småbarn som använder barnvagn ofta är tyngre än de tidigare max tillåtna 15 kg och att det för dem behövs barnvagnar som klarar högre påfrestning.

Uppdateringar har gjorts när det gäller kemiska krav, minimering av risker att fastna och risker kring rörliga delar samt att ny testmetod för parkeringsbroms och hjulens stabilitet finns med. Standarden riktar sig till barnvagnstillverkare, återförsäljare, inköpare/kravställare, testlabb och myndigheter för till exempel marknadskontroll.

– Standarden sätter miniminivån för vilka krav som ställs på en säker barnvagn, och en gemensam europastandard höjer kvaliteten och skapar en rättvis konkurrens i branschen. Säkerhets- och konsumentskyddsaspekter har prioriterats, samtidigt som standarden också ska vara bra ur funktions- och kvalitetssynpunkt, säger Bodil Möller, projektledare SIS, Swedish Standards Institute.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ny vägledning för långsiktig förvaltning av tillgångar16.1.2020 08:59:15 CETPressmeddelande

För att avkastningen på en organisations tillgångar ska bli optimal krävs mål, strategier och konkreta åtgärder. Här är ISO 55000-serien till hjälp. Nyligen reviderades en av delarna, vägledningen, och nu publicerar SIS den i svensk översättning. – Den svenska marknaden har väntat på detta. Ändringarna baseras på användares erfarenheter i över 30 länder under de fyra senaste åren, säger Ann-Sofie Sjöblom, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.

Nytt rådgivande forum ska stärka byggstandardiseringen10.12.2019 10:30:49 CETPressmeddelande

Nu startar Svenska institutet för standarder, SIS, ett sektorforum för att stärka byggstandardiseringen. – Vi vill skapa en tätare strategisk dialog med aktörer i byggsektorn och erbjuda våra medlemmar en plattform för långsiktig utveckling av standardisering. Vi vill utbyta information om vad som händer inom internationell standardisering, vad den svenska byggsektorn ser för behov samt identifiera samverkan och synergier med initiativ som sektorn tar på standardiseringsområdet, säger SIS vd Annika Andreasen.

Växla upp miljöarbetet med ny global standard25.11.2019 10:00:09 CETPressmeddelande

Nu finns en ny ISO-standard som kan användas av företag och organisationer som vill ta sitt miljötänk till en ny nivå. – Allt fler söker information om vilka miljöåtgärder och strategier som är ekonomiskt sunda. Den här standarden ska ge organisationer stöd vid värdering av miljörelaterade kostnader och vinster. Det gäller både deras påverkan på och beroende av miljön, säger Bengt Steen, som via SIS varit med och tagit fram standarden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum