Region Uppsala

Start för vaccination av äldre skjuts upp två veckor

Dela

Starten för vaccinationen av gruppen 65 år och äldre i Uppsala län kommer att försenas med två veckor. Det blir följden av att Region Uppsala inte kommer att få de vaccinleveranser som tidigare aviserats.

- Vi var fullt beredda att börja vaccinera i stor skala den 1 mars. Nu blir det inte så, och vi kan bara beklaga. Vi förstår att de som redan väntat länge på att bli vaccinerade blir besvikna när de nu måste vänta ytterligare en tid. Vi delar den besvikelsen. Men har vi inte vaccin så har vi inte, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Just nu pågår vaccinationen i fas 1. De äldre som bor på särskilda äldreboenden är snart helt färdigvaccinerade och vaccinationerna av invånare med hemtjänst eller hemsjukvård pågår.

I fas två ska alla övriga som är 65 år och äldre vaccineras, de äldsta först. Vaccinationerna kommer att genomföras i särskilda lokaler och de första kallelserna, till gruppen 90 år och äldre, skulle ha skickats ut i nästa vecka.

- Vi avvaktar nu med att skicka ut kallelser tills vi vet säkert att vi har det vaccin vi behöver för att kunna vaccinera. Vi vill inte chansa, vi vill undvika att behöva boka av och ställa in om vaccinet inte dyker upp, säger Margareta Öhrvall.

Region Uppsala får fortfarande vaccinleveranser, men i mer begränsad omfattning än vad som tidigare sagts. Det vaccin som kommer används till grupperna som ingår i fas 1.

- För att vara fullt vaccinerad behöver man få två doser. Vi måste säkerställa att alla i fas 1 kan få sin andra dos inom det tidsintervall som rekommenderas. Därför får vi avvakta med att sätta igång och vaccinera ytterligare grupper, säger Margareta Öhrvall.

Den aktuella planen för vaccination för covid-19 i Uppsala län finns på 1177.se.

Nyckelord

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården4.1.2022 14:37:02 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Region Uppsala får bedriva nationell högspecialiserad vård vid svår gallgångssjukdom och skrumplever16.12.2021 11:06:03 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för gallgångssjukdomen PSC och endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever. Beslutet, som fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 15 december, innebär att vården koncentreras till fem respektive fyra sjukhus i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum