Stockholms stad

Stockholm blir vänort till Kiev

Dela

Under dagens sammanträde med kommunstyrelsen i Stockholm beslutade oppositionen och majoriteten i Stockholms stad att man är överens om att ingå ett vänortsavtal med Ukrainas huvudstad Kiev.

Europa och resten av den fria världen sluter nu upp bakom Ukraina och deras modiga kamp mot de ryska invasionsstyrkorna. Det stöd som många städer och länder nu visar behöver också fortgå även efter kriget när de ukrainska städerna behöver byggas upp på nytt igen.

Genom att Stockholms stad ingår i ett vänortssamarbete med Ukrainas huvudstad Kiev kan vi bidra med nödvändig kompetens för Kievs återuppbyggnad exempelvis inom utbildning, stadsbyggnad, demokratiarbete, avlopp och vatten, IT, el med mera.

– Rysslands oförsvarliga invasion av Ukraina är övergrepp på det ukrainska folket och ett direkt hot mot demokrati och den fria världen. Stockholms stad har sedan dag ett visat solidaritet med det ukrainska folket och när kriget är över kommer Kiev behöva världens stöd för återuppbyggnaden av huvudstaden. Genom ett vänortssamarbete kommer Stockholm kunna ge viktig hjälp, med expertis inom områden som vatten, el och stadsbyggnad, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oförsvarlig och måste upphöra. Därefter kan den ukrainska befolkningen påbörja återuppbyggnaden av sitt land och sina städer. I det arbetet kan Stockholm bistå Kyiv med stöd och hjälp utifrån de behov och önskemål som framförs, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Vi är övertygade om att Stockholms stad har den expertis som krävs för att kunna bidra med viktiga aspekter i återuppbyggnadsfasen. Vi anser att det är av allra högsta prioritet för demokratin och friheten att vi nu bistår med hjälp till den ukrainska befolkningen hela vägen.

Kommunstyrelsen genom,
Anna König Jerlmyr m.fl. (M)
Karin Wanngård m.fl. (S)
Jan Jönsson (L)
Daniel Helldén (MP)
Karin Ernlund (C)
Clara Lindblom (V)
Martin Westmont (SD)
Erik Slottner (KD)
Lisa Palm (Fi)

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum