Stockholms stad

Stockholms stad säljer Åva gård

Dela

Stockholms stad och Naturvårdsverket har träffat en överenskommelse som innebär att Naturvårdsverket köper cirka 500 hektar mark intill Tyresta naturreservat. Affären ger Stockholms stad en intäkt på 30 miljoner kronor.

Flygbild Åva Gård. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad
Flygbild Åva Gård. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad

 – Det är väldigt glädjande att vi har lyckats hitta en aktör som Naturvårdsverket som köpare. Åva gård har viktiga naturvärden och med placeringen intill Tyresta naturreservat är det helt rätt att gården och dess fastigheter nu får en ägare som värnar om naturvård och friluftsliv. Försäljningen ger samtidigt staden större möjlighet att fokusera på att äga och förvalta det som ingår i stadens kärnverksamhet, säger Dennis Wedin, fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Fastigheterna har genererat en årlig förlust om cirka 1,5 miljoner kronor för Stockholms stad samtidigt som det också finns omfattande investeringsbehov i byggnaderna. Därför initierade staden en försäljningsprocess, med målet att hitta en aktör som tar stor hänsyn till naturvården i reservatet. Staden ville också säkra allmänhetens fortsatta tillträde till Tyresta nationalpark och naturreservat.

Utöver byggnaderna på Åva Gård finns ytterligare byggnader och anläggningar inom fastigheterna, såsom båtklubb, scoutstuga och camping. Arrendet för mjölkgården på Åva Gård upphörde i slutet av 2019.

Fakta

Affären gäller fastigheterna Tyresö Åva 1.1, Tyresö Båthuset 1:2, Tyresö Båthuset 1:3, Tyresö Båthuset 1:4 och Tyresö Vissvass 4:1. Det var 1936 som Stockholms stad köpte skogen i syfte att bevara den för framtiden. 1947 köptes även den angränsande Åvafastigheten.

Köpet är beroende av att fastighetsnämnden i Stockholm godkänner försäljningen genom beslut som senare vinna laga kraft, samt att regeringen godkänner köpet.

Tillträde enligt avtal är den 2 november 2020.

Nyckelord

Kontakter

Presskontakt för bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin
Beatrice Backman
08-508 29 125
beatrice.backman@stockholm.se

FastighetskontoretLinda Laine, pressansvarig

Förvaltar och utvecklar ett unikt och spännande fastighetsbestånd viktigt för Stockholms invånare, företagare och besökare. I fastighetsbeståndet finns kontor, offentliga och kommersiella lokaler, idrotts- och kulturlokaler, brandstationer, saluhallar, slott, villor och små torp samt natur- och friluftsområden utanför kommungränsen.

08-508 26 829linda.laine@stockholm.se

Bilder

Flygbild Åva Gård. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad
Flygbild Åva Gård. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad
Ladda ned bild
Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad
Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 28 september-4 oktober22.9.2020 07:51:15 CESTPressmeddelande

Att förebygga våld är en fråga för oss alla. För tredje året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till en antivåldsvecka för att inspirera och öka kunskapen om det förebyggande arbete som pågår året runt. Det blir samtal, workshops och föreläsningar för barn, unga och föräldrar. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum