Stockholms stad

Stockholms stads byggnadsordning och arkitekturpolicy vann planpriset

Dela

Vid dagens Arkitekturgala, arrangerad av Sveriges Arkitekter, så tilldelades planpriset till Stockholms stads byggnadsordning och arkitekturpolicy.

– I dagens omfattande stadsutveckling är det viktigt att Stockholms karaktär och kulturvärden beaktas och fortsatt känns igen och att staden växer med kvalitet. Stadsbyggnadskontoret har gjort ett fantastiskt arbete med att ta fram dessa dokument och vi är mycket stolta över priset, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd.

– Byggnadsordningen och arkitekturpolicyn är kunskaps- och metodstöd för att säkerställa kvaliteten och helhetstänkandet i stadsutvecklingen och i den nya arkitektur som växer fram. Vi har redan nu märkt att branschen använder dokumenten och vi på så sätt får mer precisa förslag, säger Torleif Falk, stadsarkitekt, stadsbyggnadskontoret.

– Det är otroligt roligt att vårt långsiktiga och strategiska arbete uppmärksammas på detta sätt, säger Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör, stadsbyggnadskontoret.

Stockholms byggnadsordning och Stockholms arkitekturpolicy är två systerdokument som ingår i en övergripande strategi med flera dokument för stadens arkitektur och utveckling. Läs mer: https://vaxer.stockholm/tema/stockholms-arkitektur/

Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad, och delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel. Läs mer: https://www.arkitekt.se/arkitekturpriser/planpriset/

Sveriges Arkitekters pressmeddelande: https://via.tt.se/pressmeddelande/planpriset-2021-gar-till-stockholm?publisherId=487723&releaseId=3319862

För mer information: Torleif Falk, stadsarkitekt, stadsbyggnadskontoret, telefon 08-508 274 80, e-post torleif.falk@stockholm.se

Kontakter

StadsbyggnadskontoretHenrik Brånstad, pressansvarig

Stadsbyggnadskontoret planlägger bostads- och byggprojekt i Stockholm och ansvarar för översiktlig planering och detaljplanering, arbetar med strategisk planering för vatten, buller och klimatfrågor, beviljar bygglov, producerar kartor och hanterar fastighetsbildningsfrågor samt ger bidrag för bostadsanpassning till personer med funktionsnedsättning.

Tel:08-508 27 441Tel:076-122 74 41henrik.branstad@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Ungdomsorkestrar från Järva, Skärholmen och Farsta intar Berwaldhallen 22 maj 202213.5.2022 09:58:38 CEST | Pressmeddelande

160 ungdomar från stadens förorter spelar på Berwaldhallen tillsammans med musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester, under ledning av konferencier Kalle Moraeus. Genom Kulturskolans orkesterskola El Sistema Stockholm intar de unga musikerna scenen den 22 maj kl. 15:00, då deras läsår avslutas i ett sprakande musikaliskt firande. Välkommen även på genrepet 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum