Solna Stad

Stödboende för personer med beroendeproblematik blir permanent

Dela

Stödboendet Trampolinen för personer med beroendeproblematik fyller två år. Verksamheten startade som försöksverksamhet den 16 mars 2016, som en del av Vuxenenheten inom Solna stad. Nu blir Trampolinen en permanent verksamhet.

– Trampolinen utgör en viktig länk för många personer med beroendeproblematik, som behöver stöd och motivation för att komma tillbaka till sysselsättning och en drogfri tillvaro. Genom Trampolinen har vi blivit bättre på att stötta människor till ett självständigt och friskare liv säger Arion Chryssafis, ordförande för socialnämnden, Solna stad.

Preventiv behandling och stöd till sysselsättning

Trampolinen startade som en mellanstation för personer som varit en period på behandlingshem eller avgiftning, innan steget till eget boende och självförsörjning. Verksamheten ger möjlighet att komma igång med sysselsättning och erbjuder såväl behandling som motivationshöjande insatser. Preventiv behandling för att minska risken för återfall är en viktig del i verksamhetens arbetssätt. Trampolinen kräver drog- och alkoholfrihet hos de som är inskrivna på verksamheten, och avsteg från detta leder till omedelbar utskrivning.

– Trampolinen har under två år byggt upp en stabil verksamhet som gör stor skillnad för personer med beroendeproblematik, och att vi driver det i egen regi gör att vi minskar behovet av externa placeringar. Antalet personer som skrivits ut på grund av återfall har minskat i takt med att verksamheten utvecklat arbetssätt och metoder under försöksperioden, säger Ann-Charlotte Fager, chef för socialförvaltningen, Solna stad.

Genomsnittlig beläggning sex månader

Sedan invigningen för två år sedan har 31 personer med beroendeproblematik bott på Trampolinen, de flesta av dem i åldersspannet 20-35 år. Sammanlagt har 61 beslut fattats om boende – vilket också kan handla om förlängningar av boende.

Trampolinen har elva lägenheter med pentry och gemensamhetslokal samt kök. Där finns också en övernattningslägenhet för personalen. Hur länge en person stannar är helt individuellt – boendetiden har varierat från en dag till ett år. Den genomsnittliga beläggningen varje månad har varit sex månader, enligt den senaste utvärderingen från augusti 2017.

Verksamheten har initialt inriktats på män med beroendeproblematik, men frågan om att utöka verksamheten till att även omfatta kvinnliga boende utreds för närvarande.

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum