Socialdemokraterna

Stopp för arbetskraftsinvandring till yrken utan särskilda kvalifikationer

Dela

Jobb med låga kvalifikationskrav, som kräver kort eller ingen utbildning, ska, ska gå till arbetslösa personer i Sverige. Behovet på arbetsmarknaden ska styra och arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige.

Under de senaste åren har regeringen lagt om migrationspolitiken så att färre personer kommer till Sverige. Och har tagit krafttag för att minska utnyttjandet av människor och skapa ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill socialdemokraterna ta nästa steg och stoppa den okvalificerade arbetskraftsinvandringen. Den stora utmaningen de kommande åren är att fortsätta pressa arbetslösheten, särskilt bland nyanlända, och då kan inte jobb med låga kvalifikationskrav gå till andra än de som lever och bor i Sverige.

Det är helt orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige enkelt kunde utföra, säger partiledare Stefan Löfven.

I stället för dagens system vill socialdemokraterna införa en prövning av behovet på arbetsmarknaden. Prövningen ska göras av en myndighet, med råd och insyn från arbetsmarknadens parter, med utgångspunkten att det inte ska vara möjligt att erbjuda jobb till personer utanför EES i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

Socialdemokraterna vill också öka trycket på oseriösa arbetsgivare. Därför vill vi införa tuffare förhandskontroller av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring och en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor. Arbetstagare som utnyttjas eller drabbas av att arbetsgivare missköter sig ska ha rätt till skadestånd.

Det här handlar om sunt förnuft. Dagens arbetskraftsinvandring bidrar inte till integration och skapar grogrund för en stor marknad av oseriösa arbetsgivare. Det måste vi sätta stopp för, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson.

Pressekreterare:

Jonatan Holst, pressekreterare hos Stefan Löfven, 070-227 85 35

Natalie Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson, 072-520 54 49

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum