Socialdemokraternas PS Kansli

Stopp för arbetskraftsinvandring till yrken utan särskilda kvalifikationer

Dela

Jobb med låga kvalifikationskrav, som kräver kort eller ingen utbildning, ska, ska gå till arbetslösa personer i Sverige. Behovet på arbetsmarknaden ska styra och arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige.

Under de senaste åren har regeringen lagt om migrationspolitiken så att färre personer kommer till Sverige. Och har tagit krafttag för att minska utnyttjandet av människor och skapa ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Nu vill socialdemokraterna ta nästa steg och stoppa den okvalificerade arbetskraftsinvandringen. Den stora utmaningen de kommande åren är att fortsätta pressa arbetslösheten, särskilt bland nyanlända, och då kan inte jobb med låga kvalifikationskrav gå till andra än de som lever och bor i Sverige.

Det är helt orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige enkelt kunde utföra, säger partiledare Stefan Löfven.

I stället för dagens system vill socialdemokraterna införa en prövning av behovet på arbetsmarknaden. Prövningen ska göras av en myndighet, med råd och insyn från arbetsmarknadens parter, med utgångspunkten att det inte ska vara möjligt att erbjuda jobb till personer utanför EES i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

Socialdemokraterna vill också öka trycket på oseriösa arbetsgivare. Därför vill vi införa tuffare förhandskontroller av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring och en straffsanktionerad anmälningsskyldighet för arbetsgivare som ändrar anställningsvillkor. Arbetstagare som utnyttjas eller drabbas av att arbetsgivare missköter sig ska ha rätt till skadestånd.

Det här handlar om sunt förnuft. Dagens arbetskraftsinvandring bidrar inte till integration och skapar grogrund för en stor marknad av oseriösa arbetsgivare. Det måste vi sätta stopp för, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson.

Pressekreterare:

Jonatan Holst, pressekreterare hos Stefan Löfven, 070-227 85 35

Natalie Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson, 072-520 54 49

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum