Socialdemokraternas PS Kansli

Stoppa vinstjakten och förbättra villkoren för personalen i äldreomsorgen

Dela

Socialdemokraterna vill se ett starkare samhälle - ett tryggare Sverige. Tryggheten för de äldre är en av samhällets viktigaste uppgifter framöver. Under en lång tid har det funnits en naiv syn på att privatiseringar och marknadslösningar ska leda till att löner och villkor förbättras inom äldreomsorgen. Nu kan det konstateras att de vinstdrivande företagen håller nere personalens löner och villkor vilket i förlängning också drabbar de äldre. Det är oacceptabelt och därför går vi socialdemokrater till val på att stoppa vinstjakten och förbättra villkoren för personalen i äldreomsorgen.

 - Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade ner regeringens förslag om att begränsa vinsterna i äldreomsorgen. Men vi ger oss inte. Valet blir en folkomröstning om välfärden och Socialdemokraterna går till val på att stoppa vinstjakten i äldreomsorgen och säkerställa att undersköterskors löner och villkor inte hålls tillbaka, säger Ardalan Shekarabi.

- Allt fler kommer att behöva äldreomsorg och fler anställda behöver rekryteras. Då måste vi säkerställa att medborgarnas skattepengar går till det som de är avsedda för: fler undersköterskor med bättre villkor - inte till obegränsade vinster, säger Lena Hallengren.

 

Socialdemokraterna går till val på att:

Stoppa vinstjakten i äldreomsorgen

Medborgarnas skattepengar ska gå till det som de är avsedda för: mer personal med bättre löner och villkor. Vi vill därför kraftigt begränsa vinsterna, vinstincitamenten och dess konsekvenser för personal och brukare i äldreomsorgen.

Nya krav för att få tillstånd att bedriva äldreomsorg: kollektivavtalsenliga villkor, heltider och tillsvidareanställningar

Socialdemokraterna vill minska skillnaderna mellan offentlig och privat äldreomsorg vad gäller löner, villkor, heltider och tillsvidareanställningar. De aktörer som inte erbjuder kollektivavtalsenliga villkor, heltider och tillsvidareanställningar har inget i äldreomsorgen att göra. Därför ska de inte heller ges tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att bedriva äldreomsorg.

Införa offentlighetsprincipen i äldreomsorgen

Medborgarna finansierar äldreomsorgen och har rätt att veta vad deras skattepengar används till. Vi vill därför införa offentlighetsprincipen även i privat driven äldreomsorg.

Kommunalt veto mot överetableringar i hemtjänsten

Trygghet och valfrihet för de äldre, samverkan med vården samt långsiktighet ska prägla hemtjänsten. I vissa kommuner som använder Lagen om valfrihetssystem (LOV) har för många aktörer inneburit att kommunerna inte klarat av att säkerställa att alla kan leverera en omsorg av tillräcklig kvalitet. Överetableringar innebär också en risk för plötsliga nedläggningar och att kontinuiteten för de äldre rubbas. Den stora mängden utförare har också inneburit att samverkan mellan hemtjänst och sjukvård försvårats. För att säkerställa valfriheten och samtidigt värna tryggheten för de äldre vill vi därför införa ett kommunalt veto mot överetableringar i hemtjänsten.

Presskontakter

Matilda Glas, pressekreterare till Ardalan Shekarabi, 070 367 03 64

Jakob Andersson, pressekreterare till Lena Hallengren, 072 450 41 85

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum