Byggföretagen

Stor brist på prov- och testverksamhet för ny betong kan leda till långt byggstopp

Dela
Behovet av ökad test- och provningsverksamhet för cement och betong riskerar bli en flaskhals i ett läge där ny råvara behöver användas. Det konstaterar Vinnova i en rapport som regeringen fick den 1 februari 2022.

- Det här visar tydligt på Sveriges sårbarhet. Med ett överhängande hot om att Cementas täkt i Slite inte får fortsatt tillstånd måste test- och provkapaciteten för betong och cement utökas så snart som möjligt. Annars riskerar ett eventuellt byggstopp att bli långt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Enligt Vinnova kan brist på tillgång av test- och provningsverksamhet även medföra en risk att utveckling av miljöbetong och klimatförbättring inom branschen förhalas.

Det var i november 2021 som Vinnova fick i uppdrag av regeringen att kartlägga befintlig test- och provningsverksamhet för cement och betong (Dnr: N2021/02773). Bakgrunden till uppdraget är en möjlig risk att test- och provningsverksamhet för cement och betong inte finns tillgänglig i tillräcklig skala för att verifiera materialegenskaper när olika komponenter i recept för betong förändras.

Ta del av Vinnovas slutapport här. 

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Räntehöjningar driver på rekordhöga byggkostnader15.3.2023 09:40:04 CET | Pressmeddelande

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. - Tidigare var det byggmaterialen som var den stora kostnadspådrivaren. Nu har detta växlat över till byggherrekostnaderna – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum