Akavia

Stor okunskap kring lagstiftning om visselblåsning

Dela
En ny lag kring visselblåsning klubbas i riksdagen på onsdagen. Samtidigt visar en ny undersökning från fackförbundet Akavia att kunskapen och tilltron till det nuvarande visselblåsningssystemet är låg.
Att 44 procent av medlemmarna uppger att inte finns fungerande rutiner kring rapportering är allvarligt, menar Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.
Att 44 procent av medlemmarna uppger att inte finns fungerande rutiner kring rapportering är allvarligt, menar Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.

– Våra medlemmar känner inte till lagen och skyddet som den ger. Vi ser också att det finns brister i tilltron med systemet för visselblåsning och om det kan leda till förändring, vilket är problematiskt. Det finns rädsla för att rapportera och oro över anonymitet men också vad det kan ge för effekter. Arbetsgivare behöver i högre grad arbeta med att skapa en arbetsmiljö där medarbetare vågar slå larm och där det finns trygga och fungerande inrapporteringskanaler, säger Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.

Akavia har genomfört en medlemsundersökning om visselblåsning där medlemmar har svarat på frågor kopplade till kunskap om lagstiftning, om det finns rutiner för rapportering av missförhållanden på arbetsplatsen, om de vet hur de ska rapportera med mera. Resultatet av undersökningen visar att 78 procent anser att det är mycket viktigt att det finns system för att rapportera missförhållanden på arbetsplatsen. Men 44 procent av medlemmarna uppger att inte finns fungerande rutiner kring rapportering.

– Det är också oroväckande att 18 procent uppger att de avstått från att rapportera om missförhållanden, och att många uppger att de är rädda för repressalier. En utmaning är att lagen är svår att förstå. I förlängningen kan det leda till att lagen inte uppnår sitt syfte: att komma till rätta med oegentligheter och andra missförhållanden. Medlemmarna måste ha rätt kunskap för att systemet ska fungera och här spelar både lagstiftare och arbetsgivare en viktig roll, säger Anna Nitzelius.

Undersökningen visar också att det förekommer en rad olika typer av missförhållanden som inte alltid omfattas av visselblåsarlagen. Majoriteten av svaren från dem som rapporterat handlar om olika missförhållanden i arbetsmiljön, diskriminering, bristande ledarskap, kränkande särbehandling, mobbing eller sexuella trakasserier. Några av svaren handlar dessutom om lagbrott som kan leda till fängelse som jäv, korruption och ekonomiska oegentligheter.

Resultaten av undersökningen presenteras i en rapport som går att läsa här.

Fakta:

2 179 medlemmar svarade på undersökningen.

22% känner till skyddet som lagen ger och 49% s säger till viss del. Men många gånger känner de inte till när de är skyddade.

74 procent har inte upplevt missförhållanden på arbetsplatsen under de senaste tre åren.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Att 44 procent av medlemmarna uppger att inte finns fungerande rutiner kring rapportering är allvarligt, menar Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.
Att 44 procent av medlemmarna uppger att inte finns fungerande rutiner kring rapportering är allvarligt, menar Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Akavia om SNS forskningsrapport: Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd16.9.2024 13:56:36 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport från SNS hävdar två forskare att omställningsstudiestödet slår fel, att det inte når de grupper som har störst behov, och att det är ett slöseri med studiemedel. Enligt Akavia bygger kritiken på en återkommande missuppfattning om syftet med reformen, det har aldrig varit och är inte tänkt att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN för att reformen ska bli framgångsrik.

Akavia om regeringens budgetsatsning: Positivt att skatten på arbete sänks5.9.2024 09:24:06 CEST | Pressmeddelande

Idag bjöd regeringen in till pressträff för att presentera sin budgetsatsning för hushållens ekonomi. I ett ekonomiskt läge med en återgång till lägre inflation och lågkonjunktur är det naturligt med en expansiv budget. Många hushåll har även en tuff ekonomisk situation. Akavia välkomnar att den expansiva budgeten konstrueras på ett sätt som stärker sysselsättning och tillväxt genom att en mindre andel av skatteintäkterna kommer från arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye