Tullverket

Stora beslag av kemikalie som förvandlas till drog i kroppen

Dela

Tullverket har sedan början av 2021 beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL. Det är en kraftig ökning jämfört med fjolåret då cirka 14 liter beslagtogs under hela året. Många beslag har gjorts i Västsverige men även i andra delar av landet. Tullverket varnar nu för den mycket farliga substansen.

Hittills i år har Tullverket tagit 87 liter GBL i beslag jämfört med cirka 14 liter under 2020. Foto: Tullverket.
Hittills i år har Tullverket tagit 87 liter GBL i beslag jämfört med cirka 14 liter under 2020. Foto: Tullverket.

– Ökningen sedan årsskiftet är oroväckande. GBL är mycket farligt, lätt att överdosera och enormt beroendeframkallande. Det kan ge frätskador på slemhinnorna och livshotande förgiftning, säger Ingela Östmark, enhetschef Tullkrim Väst.

GBL (gammabutyrolakton) är ett lösningsmedel som bland annat används vid klottersanering. I människokroppen omvandlas GBL till den narkotikaklassade substansen GHB (gammahydroxibutyrat).

– Det är förstås positivt att vi stoppat så pass mycket GBL från att komma in i landet. Samtidigt är de många beslagen ett tecken på att det smugglas mycket GBL nu. Vi vill därför varna för den här farliga substansen, säger Ingela Östmark.

Flest beslag i väst
Tullverket har sedan årsskiftet hanterat ett tjugotal ärenden med beslag av GBL jämfört med ett beslag under 2020. Försändelserna har skickats från Nederländerna till mottagare i framförallt västra Sverige. De försändelser som tagits i beslag har innehållit en till tio liter GBL. Merparten av beslagen har gjorts i västra Sverige, men beslag av GBL förekommer om än i mindre omfattning även i andra delar av landet.

Omvandlas till narkotika i kroppen
GBL klassas som hälsofarlig vara och är ett lösningsmedel med användningsområden inom industrin och används bland annat till att ta bort klotter. I människokroppen omvandlas GBL till den narkotikaklassade substansen GHB och är starkt beroendeframkallande. Mindre mängder av GBL ger ett rus som liknar alkoholens. I kombination med alkohol ökar risken för allvarliga förgiftningar med bland annat andningsstillestånd som effekt.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Nyckelord

Bilder

Hittills i år har Tullverket tagit 87 liter GBL i beslag jämfört med cirka 14 liter under 2020. Foto: Tullverket.
Hittills i år har Tullverket tagit 87 liter GBL i beslag jämfört med cirka 14 liter under 2020. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Tullverket har beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL och varnar för den hälsofarliga substansen. Foto: Tullverket.
Tullverket har beslagtagit 87 liter av den hälsofarliga kemikalien GBL och varnar för den hälsofarliga substansen. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn3.6.2021 12:35:59 CEST | Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag27.5.2021 11:38:17 CEST | Pressmeddelande

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis14.4.2021 09:49:58 CEST | Pressmeddelande

Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När Tullverkets personal i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko. Narkotikan beräknas vara värd cirka 120 miljoner kronor i missbrukarledet. Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum