Strategiska innovationsprogram viktiga för Sverige
Satsningen på strategiska innovationsprogram har lett till bred samverkan, stärkt internationell konkurrenskraft och till en kraftsamling inom områden som är viktiga för Sverige. En ny stor utvärdering presenteras nu av program som varit igång sex år.
Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar 17 strategiska innovationsprogram för samverkan inom forskning och innovation inom områden som är viktiga för Sverige. Programmen ska bidra till att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft.
De program som startade 2014 har nu genomgått en stor utvärdering sex år efter starten: BioInnovation, SIO Grafen, IoT Sverige (sakernas internet), Smartare elektroniksystem, Swelife (life science) och Innovair (flyg).
Utvärderingen visar att programmen bidragit till bred samverkan, stärkt internationell konkurrenskraft hos aktörer som deltar och till mobilisering och förnyelse inom sina respektive områden. En utvärdering som gjordes 2019 av de första fem programmen i satsningen visade på liknande effekter.
- Denna typ av aktörsdrivna nationella satsningar inom forskning och innovation är viktiga för att driva på den omställning och förnyelse som är nödvändig för framtiden. Det är något vi behöver fortsätta att utveckla. Andra länder har tittat på Sverige och gjort liknande satsningar, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
Utvärderingen, som har genomförts av Faugert & Co Utvärdering i samarbete med Technopolis Ltd och Sweco Society, utgör underlag för myndigheternas beslut om fortsatt finansiering av programmen.
Samverkan och stärkt konkurrenskraft
Utvärderingen visar att forsknings- och innovationsprojekt inom programmen har bidragit till bred samverkan mellan företag, offentliga organisationer, universitet och högskolor samt forskningsinstitut. Följdprojekt och utveckling av prototyper är vanliga effekter. Företag, universitet och högskolor samt forskningsinstitut har stärkt sin internationella konkurrenskraft och förväntningarna på framtida kommersiella effekter är höga bland företagen som deltagit. Forskningen inom universitet och högskolor och forskningsinstitut har fått inriktning av ökad relevans för näringslivet och offentliga organisationer har stärkt kvaliteten i sina verksamheter.
Nationell kraftsamling och mobilisering
Programmen har åstadkommit en nationell kraftsamling och mobiliserat aktörer att arbeta tillsammans efter en gemensam agenda inom sina respektive områden, inte minst genom att många små och medelstora företag deltagit. De har också identifierat och åtgärdat systemrelaterade brister genom att införa saknade insatsformer och genom att genomföra enskilda projekt, vilket kan vara en av de viktigaste effekterna av programmen när det gäller att stärka innovationssystemet. Programmen har även lett till att teknologi spridits mellan branscher och flera avknoppningsföretag har grundats.
Fakta om strategiska innovationsprogram
Strategiska innovationsprogram är en satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas på aktörsdrivna program genom samverkan inom områden som är strategiskt viktiga för Sverige. De ska bidra till att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft. Det är en statlig satsning på totalt åtta miljarder kronor på program som kan få finansiering i upp till 12 år, där näringslivet och andra aktörer bidrar med lika mycket.
Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering efter sex år. De första fem programmen utvärderades 2019 och under 2021 kommer den näst sista omgången av de nuvarande programmen att utvärderas.
För mer information:
Sandra Karlström, analytiker, 08-473 31 55, sandra.karlstrom@vinnova.se
Kontakter
Daniel Holmbergpressekreterare
Tel:08-4733100daniel.holmberg@vinnova.seLänkar
Om
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.
Följ Vinnova
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vinnova
Ny nationell innovationsnod för cybersäkerhet27.11.2020 08:43:17 CET | Pressmeddelande
Nu etableras en nationell forsknings- och innovationsnod för cybersäkerhet, som ska stimulera utvecklingen av nya innovativa lösningar för digital säkerhet som stärker det svenska näringslivets konkurrenskraft.
Sverige bjuder in till internationella AI-samarbeten11.11.2020 11:40:05 CET | Pressmeddelande
Den 17 till 19 november arrangeras Sweden Innovation Days, ett stort internationellt online-evenemang om artificiell intelligens som ska leda till nya samarbeten mellan aktörer runt om i världen. Internationella och svenska experter ger under dagarna sin syn på utvecklingen inom olika områden.
AI-projekt ska möta klimatutmaningen10.11.2020 08:25:29 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens har stor potential att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och anpassa samhället till klimatförändringar. Vinnova och Formas finansierar nu åtta projekt som ska driva på användningen av AI för att möta klimatutmaningen.
Unikt samarbete banar väg för elektrifierade godstransporter4.11.2020 13:14:03 CET | Pressmeddelande
Elektrifiering av lastbilstransporter krävs för att minska klimat- och hälsopåverkan från tung vägtrafik. Nu går en rad aktörer samman för att testa ett elektrifierat godstransportsystem i Mälardalen och Västra Götaland, med siktet inställt på storskaligt nationellt införande.
Innovation ska minska trängseln under pandemin20.10.2020 08:40:17 CEST | Pressmeddelande
Nu satsar Vinnova på ytterligare 17 innovationsprojekt som ska dämpa effekterna av pandemin i samhället. System som förhindrar trängsel, experthjälp på distans inom industri och lantbruk och bättre immunitetstester är några av de lösningar som ska utvecklas för att bidra till snabb och hållbar omställning.
Innovation i kampen mot covid-19 och framtida pandemier8.10.2020 11:08:25 CEST | Pressmeddelande
Nu satsar vi 32 miljoner på innovation som ska bidra till att dämpa spridningen och effekterna av covid-19 och förhindra framtida pandemier. Projekten handlar om bland annat bättre andningsmasker, testning av hur existerande läkemedel fungerar mot sjukdomen och nya metoder för att motverka stor spridning i utsatta grupper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum