Statens veterinärmedicinska anstalt

SVA efterlyser döda vilda djur från din trädgård

Dela
Har du stött på en död groda eller kanske en orm i trädgården? Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ha allmänhetens hjälp med att leta efter döda djur i trädgårdar. Vilthälsa inpå knuten är en ny satsning som ska bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren mår i vår absoluta närhet.
I nya satsningen Vilthälsa inpå knuten uppmanar SVA allmänheten att rapportera in döda vilda djur i trädgårdarna. Foto: Erik Ågren/SVA
I nya satsningen Vilthälsa inpå knuten uppmanar SVA allmänheten att rapportera in döda vilda djur i trädgårdarna. Foto: Erik Ågren/SVA

Vilthälsa inpå knuten är så kallad medborgarforskning, och uppmanar allmänheten att hålla utkik efter döda vilda djur i trädgården. Den som träffar på ett dött vilt djur kan rapportera in det till SVA och i vissa fall även skicka in djurkroppen. Det kan till exempel handla om ekorrar, grodor, fåglar, ormar eller andra djur. Fler rapporter och prover från allmänheten bidrar till att SVA kan få en bättre översikt av hälso- och sjukdomsläget av de vilda djuren i Sverige. Målet är att få in rapporter och viltprover för undersökning från hela landet.

 Genom att undersöka varför djuren har dött kan vi ta reda på hur de egentligen mår. Och du kan vara med och hjälpa till, säger Gustav Averhed, viltveterinär och biträdande statsveterinär vid SVA.

Vissa viltsjukdomar kan smitta människor

I en alltmer urbaniserad värld är trädgårdar av betydelse för den biologiska mångfalden. Och det är viktigt att veta hur djuren i vår närhet mår. Sjukdomar hos vilda djur kan leda till att en population minskar, men också i värsta fall att en art utrotas i ett område. Vilda djur kan dessutom i vissa fall bära på zoonotiska sjukdomar som smittar människor. Det kan till exempel handla om salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka. Och därför är det angeläget även för människors skull att få en bättre bild av smittläget hos djuren.

Bli medlem i nätverket Vilthälsa inpå knuten

Att samla in rapporter om döda, vilda djur är i sig inget nytt för SVA. Vi undersöker det material vi får in för att ta reda på dödsorsak och kartlägga eventuella sjukdomsutbrott. Alla döda djur från hela landet kan rapporteras in till SVA, men den nya övervakningen Vilthälsa inpå knuten, riktar sig till de som kan tänkas hitta mindre djur i sina trädgårdar eller i närheten av bostäderna. Målet är även att skapa ett stort nätverk av personer från alla län som återkommande kan rapportera fynd. Som medlem i nätverket får man nyhetsbrev med information och upplysningar om olika viltsjukdomar.

– Vi vill skapa ett nätverk av rapportörer som kan vara våra ögon och händer på plats. Då kan vi få en bättre överblick över de vilda djurens hälsa och sjukdomar, men också indikationer på när och var ökad dödlighet eller sjukdomsutbrott sker, säger Gustav Averhed.

Nu i sommar efterlyser vi särskilt ormar och groddjur

En del djurarter får SVA sällan rapporter om, ormar och groddjur är ett sådant exempel. Om du stöter på döda ormar eller groddjur så vill vi väldigt gärna ha in dem för undersökning. Notera att levande ormar och groddjur är fridlysta. Men för att få mer kunskap och bättre koll på hälsoläget och sjukdomar för dessa arter behöver vi få in rapporter om, och undersöka färska döda exemplar. Även ömsade reptilskinn är av intresse.

Gör så här:

Är du intresserad av att vara med i nätverket och bidra till övervakningen? Anmäl dig på: Vilthälsa inpå knuten

Här rapporterar du om ett fynd: Rapportera vilt 
Är du medlem så kryssar du i medlemsrutan, på så vis kan vi följa resultatet av denna övervakning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I nya satsningen Vilthälsa inpå knuten uppmanar SVA allmänheten att rapportera in döda vilda djur i trädgårdarna. Foto: Erik Ågren/SVA
I nya satsningen Vilthälsa inpå knuten uppmanar SVA allmänheten att rapportera in döda vilda djur i trädgårdarna. Foto: Erik Ågren/SVA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest – EU:s medlemsstater röstade ja23.9.2024 13:31:29 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har nu godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest, ASF, efter utbrottet hos vildsvin i Fagersta. Därmed har bekämpningen gått snabbare än vad något annat EU-land tidigare har lyckats med. När EU-beslutet har trätt i kraft kommer Jordbruksverket kommer att häva de sista restriktionerna och inleda processen för att montera ned stängslet runt kärnområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye