Svenska hotade djur lever upp i 3D hos Google – Google och Naturskyddsföreningen vill öka kunskapen om hotade djur
Trots vår tids ökade fokus på miljö- och klimatfrågor menar nästan var tredje svensk (30%) att de inte tror, eller vet om, att det finns djurarter i Sverige som i vilt tillstånd riskerar att dö ut inom en nära framtid. Det visar en ny svensk SIFO-undersökning på uppdrag av Google.Med hjälp av ny teknik vill Google och Naturskyddsföreningen därför öka intresset för samt kunskapen om hotade djur och de pågående insatserna på området. Människor över hela världen kommer kunna ta del av djuren via sökmotorn för lära sig mer om arterna och få upp ögonen för biologisk mångfald.
– Vi befinner oss mitt i en naturkris. En miljon djur- och växtarter riskerar att slås ut globalt varav många inom de närmaste decennierna, enligt FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald. Nu sätter vi fokus på fem nordiska djurarter vars framtid är allvarligt hotad. Förhoppningsvis kan Googles 3D-djur skapa ett större intresse för dessa och andra hotade djur som riskerar att försvinna, säger Isak Isaksson, expert på Naturskyddsföreningen.
De utvalda och hotade djuren är fjällräven, lodjuret, mosshumlan, österjötumlaren och den vitryggiga hackspetten. Samtliga arter är rödlistade och är antingen akut hotade med endast ett fåtal individer kvar, som den vitryggiga hackspetten och östersjötumlaren, eller starkt hotad likt fjällräven som har minskat kraftigt de senaste åren. Lodjur och mosshumlan är klassade sårbar, respektive nära hotad, vilket innebär att en förändring måste ske för att dessa båda arter ska kunna reproducera sig i sin naturliga miljö.
Googles teknik för Augmented Reality (AR) gör det möjligt för vem som helst i världen att upptäcka och uppleva djuren i verklig storlek i 3D via Google Sök i mobilen. Sök efter ett av dessa djur i din mobila webbläsare (Android eller iOS) eller i Google-appen och tryck på "Visa i 3D". Du kommer att kunna uppleva djuren i fullskala in i minsta detalj, se hur de rör sig, höra deras ljud och ta bilder eller spela in videor med djuret för att dela med andra.
– Detta är första gången som vi på Google gör en dedikerad satsning på AR-djur baserat på nordiska förhållanden. Det känns helt rätt att utveckla denna funktion i samarbete med Naturskyddsföreningen, för att lyfta fram både kända och okända arter som behöver hjälp för att överleva i Sverige även utanför den virtuella världen, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google.
De fem djuren kommer även uppmärksammas på Naturskyddsföreningens hemsida där besökaren kan lära sig mer om arterna, hur man kan bidra till deras fortsatta överlevnad samt få information om AR-djuren. Naturskyddsföreningen har tillsammans med Google även utvecklat ett undervisningsmaterial där förskolepedagoger och lärare kan skapa virtuella upplevelsevandringar tillsammans med eleverna, direkt i sin egen närmiljö.
Om djuren
Fjällräv
- Status: Starkt hotad
- Antal: Cirka 450 vuxna individer i Skandinavien
- Hot: Brist på smågnagare, klimatförändringar med mildare klimat som leder till konkurrens med rödräven om föda, lyor och revir. Sjukdomar som rävskabb, störning kopplat till ökad användning av motorfordon i fjället samt minskat antal individer som leder till inavel och fragmentering.
Lodjur
- Status: Sårbar
- Antal: Cirka 1 200 reproduktiva individer i Sverige
- Hot: Trafik, sjukdomar som skabb, illegal jakt.
Mosshumla
- Status: Nära hotad
- Antal: Cirka 5 000 reproduktiva individer i Sverige
- Hot: Minskad blomrikedom pga övergödning och minskad betesdrift i naturbetesmarker. Ökad fritidsbebyggelse, exploatering för vägar och golfbanor samt skogsplanteringar har minskat arean för lämpligt habitat kraftigt.
Östersjötumlare
- Status: Akut hotad
- Antal: Cirka 500 individer i Sverige, av dessa uppskattas knappt 100 individer vara reproduktiva.
- Hot: Miljögifter, individen fångas som bifångst och bullerstörningar.
Vitryggig hackspett
- Status: Akut hotad
- Antal: Cirka 40 individer i Sverige
- Hot: Skogsbruk, skogsskötsel och för höga viltstammar.
Så funkar AR-djuren
- Sök på någon av djuren i Google-appen på mobilen.
- När du sökt på djuret kommer en informationsruta fram där det står att du kan träffa djuret i verklig storlek. Klicka på knappen “Visa i 3D”.
- När djuret nu visas i kan du klicka på knappen “Visa i omgivningen” för att aktivera kameran. Rör sedan mobilen enligt anvisningen på skärmen för att placera ut djuren i din egen omgivning.
Om Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen. Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
För ytterligare information eller frågor, kontakta:
Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige: andrealewis@google.com
Petra Holgersson, pressekreterare Naturskyddsföreningen: petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Bilder
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum