Svenska kräftor säljs i butik trots PFAS-halter över lagligt gränsvärde
Flera svenska kräftor har halter av miljögiftet PFAS över det lagliga gränsvärdet för vad som får säljas. Det visar nya tester som Naturskyddsföreningen låtit genomföra av kräftor som köpts i butik i augusti 2023. Föreningen anmäler nu försäljningen av kräftorna till Livsmedelsverket och berörda kontrollmyndigheter.
– Det här visar både att det finns höga halter av PFAS i vissa svenska vattendrag och att det sprids vidare via kräftor till oss konsumenter. Det är mycket oroande. Sverige måste driva på för att förbjuda alla PFAS i hela EU och stoppa utsläppen till miljön, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har låtit analysföretaget Eurofins undersöka förekomsten av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS i kräftor från svenska insjöar. Fyra av sju testade kräftpaket hade halter över EU:s nya gränsvärde på 5 mikrogram per kilo (se faktaruta). Två av dessa var förpackade efter årsskiftet, då det nya gränsvärdet trädde i kraft. De två andra förpackades innan gränsvärdet trädde i kraft i januari 2023.
Naturskyddsföreningen anmäler nu försäljningen av de kräftor som förpackats efter årsskiftet till Livsmedelsverket och berörda kommuner som är kontrollmyndighet.
– Kontrollen brister idag. Livsmedelsverket måste tillsammans med kommuner och livsmedelsproducenter se till att matvaror testas och säkerställa att inga livsmedel med för höga halter PFAS når butikerna. Vi som konsumenter måste kunna känna oss trygga med vad vi köper, säger Karin Lexén.
Även blåmusslor, havskräftor och räkor undersöktes, två prov av respektive sort, men ingen av dessa hade PFAS-halter som överskred gränsvärdet. Blåmusslor innehöll allra minst PFAS.
FAKTARUTA: GRÄNSVÄRDE
Den 1 januari 2023 infördes för första gången juridiskt bindande gränsvärden i EU för hur mycket PFAS som får finnas i ägg, fisk, skaldjur samt kött som säljs inom EU. Gränsvärdena gäller för PFAS-4, fyra av de mest undersökta PFAS-kemikalierna: PFOS, PFHxS, PFOA, och PFNA. För kräftdjur och musslor är gränsvärdet 5 mikrogram per kilo. Företag som säljer dessa livsmedel är skyldiga att se till att lagkravet uppfylls. Läs mer om gränsvärden här.
FAKTARUTA: PFAS
PFAS är samlingsnamnet för tusentals så kallade ämnen högflorerande ämnen. De är kemikalier som skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. PFAS är extremt svårnedbrytbara och kan öka risken för bland annat cancer, fertilitetsproblem samt påverka immunförsvaret. Just nu diskuteras ett förslag till förbud av alla PFAS i hela EU.
Nyckelord
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum