Svenska Handbollslandslaget

Svenska truppen till dubbelmötet med Frankrike

Dela
Damlandslaget närmar sig årets första samling och förbundskapten Tomas Axnér har i dag tagit ut 18 ordinarie och två utvecklingsspelare till resan till Frankrike om knappt tre veckor. Dubbla möten med den olympiska mästaren står bland annat på schemat.
Tyra Axnér och Nina Koppang. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Tyra Axnér och Nina Koppang. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Nyss har herrarnas VM avslutats och det blev nio svenska publikfester i Scandinavium i Göteborg och på Tele2 Arena i Stockholm. I december är det damernas tur att jaga VM-framgångar på hemmaplan då Sverige tillsammans med Danmark och Norge delar på mästerskapet och där de svenska damerna, liksom herrarna, kommer att inleda i Scandinavium.

Landslaget har bara tre samlingar innan VM-truppen ska tas ut – två under våren och en i höst – och den första sker om knappt tre veckor. 18 spelare ingår i den ordinarie truppen som samlas i Strasbourg den 27 februari, inklusive debutanten Olivia Löfqvist från den norska Champions League-klubben Storhamar. Dessutom är Mathilda Lundström tillbaka i landslaget för första gången sedan 2021 och Frida Rosell för första gången sedan 2020. Övriga 15 spelare var med under hela eller delar av EM-uppladdningen och slutspelet i november förra året.

– Vi har varit med strax bakom medaljörerna de tre senaste mästerskapen och för att ta nästa steg behöver vi möta de allra bästa oftare. Vi har ett hemmamästerskap att se fram emot senare i år och det här är en viktig del i förberedelserna inför det. Vi att få möjlighet till två högkvalitativa matcher mot den regerande olympiska mästaren Frankrike, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Utöver de ordinarie 18 spelarna får två utvecklingsspelare chansen att träna med damlandslaget i Frankrike: Skövdes högersexa Matilda Forsberg och Önnereds högernia Moa Boqvist.

I början av april äger nästa samling rum, då i Helsingborg där vice europamästaren Danmark bland annat står för motståndet den 5 april. Returmöte väntar sedan på dansk mark, men ort och datum är ännu inte officiella.

TRUPPEN MOT FRANKRIKE

3 mars: Frankrike (21.10, Rhénus, Strasbourg)
5 mars: Frankrike (17.15, Axone, Montbeliard)

Målvakter:
1. Johanna Bundsen, IK Sävehof
16. Jessica Ryde, Ikast Håndbold
21. Evelina Eriksson, CSM Bukarest
Vänstersex:
32. Jennifer Johansson, Skuru IK
38. Elin Hansson, SCM Ramnicu Valcea
Mittsex:
7. Linn Blohm, Györi Audi ETO KC
19. Anna Lagerquist, Neptunes de Nantes
49. Olivia Löfqvist, Storhamar Håndball
Högersex:
10. Mathilda Lundström, Silkeborg-Voel KFUM
24. Nathalie Hagman, Neptunes de Nantes
Vänsternio:
8. Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
29. Kristin Thorleifsdóttir, Horsens HK
31. Frida Rosell, IK Sävehof, 2/2
54. Tyra Axnér, Nykøbing Falster HK
Mittnio:
6. Carin Strömberg, Neptunes de Nantes
42. Jenny Carlson, Brest Bretagne HB
Högernio:
3. Nina Koppang, IK Sävehof
23. Emma Lindqvist, Ikast Håndbold
Utvecklingsspelare: 
Matilda Forsberg, H6, Skövde HF
Moa Boqvist, H9, Önnereds HK

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tyra Axnér och Nina Koppang. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Tyra Axnér och Nina Koppang. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Dubbla svenska landslagstrupper uttagna14.3.2023 13:15:00 CET | Pressmeddelande

Efter dubbelmötet med olympiska mästaren Frankrike i början av mars väntar nu vice europamästaren Danmark två gånger om i början av april. Förbundskaptenen Tomas Axnér har i dag presenterat de 18 spelare som ska ta sig an danskorna. – Danmark är ett på pappret lika starkt motstånd och vi ser fram emot att mäta oss med dem för att ta ytterligare kliv i vårt spel, säger Axnér som också tagit ut ytterligare 15 spelare till ligalandslaget som parallellt ska möta Nederländernas A-landslag i två matcher.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum