Svenska institutet

Sverige återigen det land med bäst anseende i världen

Dela

Reputation institute publicerade idag sin årliga rapport över de länder i världen som har bäst anseende. Sverige toppar återigen listan över de 55 länderna och har stärkt sina poäng.

Studien Country RepTrak bygger på intervjuer som gjordes i mars och april med över 58 000 personer från G8-länderna, dvs de länder i världen med stora industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA.


För andra året i rad toppar Sverige listan, följt av Schweiz, Norge och Finland. Längst ner återfinns Irak, Iran, Pakistan och Saudiarabien (i stigande ordning).


– Att Sverige betraktas som det land i världen med bäst rykte är naturligtvis en oerhörd tillgång, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. Ju fler positiva associationer andra har av Sverige desto bättre förutsättningar för handel, internationellt samarbete, investeringar, och attraktion av internationella studenter och turism. Det är i sin tur en förutsättning för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt även framöver.


Faktorer som påverkar ett lands anseende är till exempel etik och låg korruption. Studien visar att Sverige utmärker sig särskilt när det gäller effektivt statsskick, goda levnadsförhållanden och ekonomisk stabilitet. Dessutom uppfattas svenskarna som trevliga och välkomnande och Sverige anses vara ett säkert land att vistas i. Sedan förra året har vi stärkt våra poäng inom samtliga områden.


Reputation institute konstaterar bland annat i sin studie att ett lands engagemang i klimatfrågor kommer att ha stor betydelse för dess anseende.

Läs mer om studien

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum