Sverige fortsätter att snåla på elen
Förbrukningssiffrorna av el som skickas in från Sveriges alla nätägare visar på att hösten och vinterns minskade elförbrukning ligger fast. Sedan september 2022 har minskningen per månad legat på mellan 5 och 8,2 procent jämfört med ett år tidigare.
– Detta innebär att Sverige med råge möter EU:s energiministrarnas överenskommelse att minska elförbrukningen med minst 5 procent under vissa högpristimmar, säger Erik Ek.
Ny bedömning
Sverige är inte ensamt inom EU om att dra ner på elförbrukningen. Det sker på bred front i hela EU, vilket är en av förklaringarna till att Svenska kraftnät häromdagen klassificerade ned risken för effektbrist från reell till låg.
– Bakom vår nya bedömning har vi dels en förbättrad energisituation i norra Europa, dels en stadigvarande minskad elförbrukning under höglasttimmarna, säger Erik Ek.
Som tidigare månader var minskningen i procent störst i elområde 4, 10,2 procent. Störst i absoluta tal vara den i elområde 3. I effekt var den minus 946 MW, vilket motsvarar produktionen i en kärnkraftsreaktor. I norra Sverige, elområde 1 var förbrukningen oförändrad. Det förklarar Erik Ek med att mycket ny industri har tillkommit i norra Sverige.
– Utifrån ett kraftbalansperspektiv, är det viktig att vi kan hålla i detta, under resten av vintersäsongen. Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el, säger han.
Morgon- och kvällstoppar
Bäst enligt honom är om minskningen av elförbrukningen sker under morgon- och kvällstopparna. Det är när lasten eller förbrukningen är som högst under dygnets timmar som det är mest kritiskt. Det är mellan 8-11 på morgonen och 16-19 på kvällen. I diagrammet intill framgår att minskningen är något större under dagtid och mindre under natten. Och särstuderar man morgon- och eftermiddagstoppen är de större än den genomsnittliga minskningen, enligt Erik Ek.
Vinsten av att minska topparna är flera, sammanfattar Erik Ek. Lägre elräkning för hushåll och företag. Men även lägre elpris eftersom elpriset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan. Samt mindre risk för effektbrist både i Sverige och våra grannländer.
Omräknat i effekt minskade den genomsnittliga förbrukningen under januari med 1 312 MW.
Läs mer om januaris elförbrukning i Rapport januari 2023. Den finns att hämta här.
Kontakter
Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se
Bilder
Om
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1250 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Ketchupeffekt - som ger Stockholmregionen kraft att växa25.11.2024 10:01:29 CET | Pressmeddelande
Nu slår Svenska kraftnät på strömbrytaren på sträckan Hall i Södertälje till Hammarby sjöstad i Stockholm. En satsning på cirka tre miljarder. -Vi driftsätter flera ledningar och stationer. Det är lite av en ketchupeffekt i vår historiska satsning för att ge stockholmsregionen kraft att växa, säger Kathrin Sonesson, huvudprogramledare på Svenska kraftnät.
Nu inleds samråd för den nya kraftledningen13.11.2024 10:25:14 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande förnyelse av kraftledningen mellan Ramsele och Kilforsen i Sollefteå kommun.
Nu inleds samråd för de nya kraftledningarna13.11.2024 09:43:50 CET | Pressmeddelande
Mellan den 11 november och 20 december bjuder Svenska kraftnät in till samråd och öppet hus gällande nya kraftledningar mellan Krångede och Stadsforsen, samt mellan Krångede och Gammelänge, i Ragunda kommun.
Förhandsbesked om el till gröna industriprojekt i Sundsvall/Timrå29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät lämnar positivt förhandsbesked om utökad kapacitet till omfattande gröna industrietableringar i Sundsvall och Timrå. I ett första skede handlar det om en ökning från dagens 385 MW till 625 MW, och på längre sikt upp till totalt 1500 MW.
Miljardsatsning på Malmöregionens elnät ger effekt22.10.2024 08:39:20 CEST | Pressmeddelande
I söndags slog Svenska kraftnät på strömbrytaren för den nya kraftledningen mellan Söderåsen och Barsebäck. Det innebär samtidigt att de tre stamnätsledningar som försörjer Malmöregionen med el nu förnyats. – De här satsningarna möjliggör nya anslutningar som ungefär motsvarar Malmös effektbehov en kall vinterdag, säger Alexandra Ringdahl projektledare på Svenska kraftnät.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum