Tullverket

Sverige misstänks ha varit transitland för narkotikasmuggling – åtal väcks i dag

Dela

Tre män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat sex kilo ecstasy och ketamin från Tyskland till Sverige. I dag åtalas männen för grov narkotikasmuggling gemensamt och i samförstånd vid Värmlands tingsrätt. Två av männen åtalas även för försök till grov narkotikasmuggling ut ur landet. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas vidare med hjälp av ett transportföretag från Sverige till Australien.

Narkotikan smugglades väl dold i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.
Narkotikan smugglades väl dold i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.

– Sverige är vanligtvis ett utpräglat mottagarland när det gäller narkotikasmuggling. I det här fallet misstänks Sverige ha varit transitland och det är mindre vanligt. En förklaring kan vara att de misstänkta ville minska risken för upptäckt eftersom paket från Sverige bedöms som lågriskförsändelser i mottagarlandet, säger Ingela Östmark, enhetschef vid Tullkriminalen Väst.

Tullverkets spanare följde leveransen
Det var vid en tullkontroll i Malmö i februari som tulltjänstemännen fattade misstankar om innehållet i postpaketen. De visade sig innehålla tre kilo ecstasy och tre kilo ketamin som låg väl dolt i förpackningar för vattenreningsprodukter. En åklagare beslutade om en så kallad kontrollerad leverans som innebär att narkotikan i försändelserna byts ut och att Tullverkets spanare följer paketen i syfte att komma åt mottagaren.

Hämtades vid två ställen i Värmland
Enligt Tullverkets spanare hämtades paketen med narkotikan ut av två av männen vid olika utlämningsställen i Värmland. Paketen transporterades därefter till den tredje mannens bostad. Två av männen körde sedan paketen till flygplatsen i Örebro för att med hjälp av ett transportföretag smuggla narkotikan ut ur landet. Om paketen inte stoppats av Tullverkets personal var de misstänktas avsikt att paketen med narkotikan därefter skulle skickas vidare till Australien.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.

Nyckelord

Bilder

Narkotikan smugglades väl dold i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.
Narkotikan smugglades väl dold i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Narkotikan smugglades väl gömd i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.
Narkotikan smugglades väl gömd i vattenreningsprodukter. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Pulvret som smugglades i vattenreningsprodukter från Tyskland visade sig vara ketamin. Foto: Tullverket.
Pulvret som smugglades i vattenreningsprodukter från Tyskland visade sig vara ketamin. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

200 kilo cannabis smugglades i pizzaugn3.6.2021 12:35:59 CEST | Pressmeddelande

Fem män i 30-års åldern misstänks för att ha smugglat cirka 200 kilo cannabis från Frankrike till Sverige. I dag åtalas männen vid Malmö tingsrätt bland annat för medhjälp till försök till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Utredningen visar att narkotikan skulle smugglas till Sverige i en pizzaugn. Värdet på narkotikan i ärendet uppgår till cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum