Patent- och registreringsverket

Sverige – näst bäst i världen!

Dela

Sverige placerar sig på andra plats när världens mest innovativa länder mäts i FN:s immaterialrättsorganisation WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index.

Bild: Johan Eklund
Bild: Johan Eklund

WIPO:s The Global Innovation Index undersöker 132 länders innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer. Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar, har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Rankingen har publicerats årligen sedan 2007.

-        Sverige är på nytt ett av världens mest innovativa länder. En viktig del är vår unika förmåga att samverka mellan näringsliv, akademi, civilsamhälle och det offentliga för att kraftsamla och hitta lösningar på våra samhällsutmaningar. Vår innovationskraft ger oss möjligheter att möta den gröna och digitala omställningen, att skapa nya produkter och tjänster som kan påverka lokalt och globalt och skapa fler jobb i Sverige, säger Ibrahim Baylan, näringsminister (S) i en kommentar.

-      Det är fantastiskt glädjande att Sveriges starka innovationskraft fortsätter att placera oss högst upp i toppen, säger Peter Strömbäck, generaldirektör PRV.
Innovation driver tillväxt och företag som tar tillvara och utvecklar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa, avslutar han.

Det är inte första gången som Sveriges innovationskraft uppmärksammas. När EU-kommissionen tidigare i år presenterade sitt innovationsindex för 2021 toppade Sverige listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna.

Världens 10 mest innovativa länder 2021:

1         Schweiz

2         Sverige  

3         USA

4         Storbritannien

5         Sydkorea

6         Nederländerna

7         Finland

8         Singapore

9         Danmark

10     Tyskland

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Johan Eklund
Bild: Johan Eklund
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Idag skrivs historia - sista hindret borta för ett enhetligt patent20.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum