Svenska institutet för standarder, SIS

Sverige tar över europeisk standardisering av träskydd

Dela

Sverige tar över den CEN-kommitté som tar fram och förvaltar standarder om beständighet för trä och träbaserade produkter. Nu pågår arbetet med att tillsätta en svensk ordförande. SIS, den svenska standardiseringsorganisationen, har föreslagit Mats Westin.

- Jag ser fram emot rollen som ordförande för denna mycket aktiva standardiseringskommitté som i snart 60 år drivits från Frankrike, säger Mats Westin, som är senior forskare på forskningsinstitutet RISE.

Han beskriver hur området har expanderat kraftigt under de senaste decennierna, inte minst på grund av en växande oro för den eventuella miljöpåverkan som olika kemikalier kan ha.

- Jag kommer att jobba för att fler industrigrenar än biocid- och träskyddsbranschen engagerar sig i standardiseringsarbetet.    

För svenska SIS var det inget svårt beslut att ta över kommittén när frågan nyligen uppstod. Sverige är redan ett av de länder som driver flest CEN-kommittéer, men det finns såklart inget egenvärde i att ha så många kommittéer som möjligt.

- Inom träskydd har Sverige en stor industri, ett stort intresse och mycket kompetens. Vi tror att vi verkligen kan tillföra något bra här, säger Nina Schröder, chef för sektionen samhällsbyggnad på SIS.

De produkter som ingår i kommitténs arbete – som kan sammanfattas som modifierade eller impregnerade träprodukter skyddade mot röta, mögel och insekter – utgör en viktig svensk exportnäring. Sverige exporterar årligen ungefär 1,5 miljoner kubik behandlat trä. Betydligt hårdare regler för bland annat vilka biocider som får användas i träskydd gör området mer aktuellt än på länge. Kommittén jobbar också med provningsmetoder och klassificering av naturlig beständighet för olika träslag samt träbaserade skivor, exempelvis fiber- och spånskivor, OSB och plywood.

Formellt tar Sverige över kommitténs arbete i oktober. Alla deltagare i den svenska ”spegelkommittén” kan när som helst välja att delta direkt i det europeiska arbetet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum