Svenska Curlingförbundet

Sverige till VM-final efter utklassning mot de regerande världsmästarna RCF

Dela

Sverige med Viljo Petersson Dahl, Kicki Ulander, Mats-Ola Engborg, Sabina Johansson och Ronny Persson är klara för VM-final! Detta efter utklassningsseger 12-3 mot de regerande världsmästarna RCF.

När lagen möttes i grundserien blev det svensk förlust 2-8. I dagens semifinal var scenariot omvänt. Det var lag Petersson-Dahl som hade kommandot i nästan varje omgång och det var ett RCF som hela tiden fick rädda sig ur situationer. Och i matchens femte omgång kom misstaget från RCF som avgjorde. Svensk ledning 4-2 blev 10-2 när RCF totalt misslyckades med omgångens slutsten. Och den ledningen släppte inte Sverige.

RCF reducerade till 10-3 innan Sverige avgjorde i matchens sjunde omgång. Slutresultatet skrevs till 12-3.

Lag Petersson-Dahl tog brons 2020 och har nu chansen att ta Sveriges första VM-guld i rullstolscurling. Senast Sverige spelade VM-final var 2013 och då slutade det med VM-silver efter finalförlust mot Kanada.

Kina eller USA blir Sverige motståndare i finalen. Den semifinalen pågår fortfarande.

VM-finalen spelas imorgon lördag 30 oktober med starttid 08:35, svensk tid.

Läs mer: https://worldcurling.org/

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

VM-premiär på lördag. Viljo Petersson-Dahl: Vi har väntat väldigt länge på det här.20.10.2021 09:10:33 CEST | Pressmeddelande

VM i februari 2020 och firande av en härlig bronsmedalj, det var den sista stora tävlingen för landslaget i rullstolscurling innan Corona-pandemin slog till. För den svenska truppen med Viljo Petersson Dahl, Kicki Ulander, Mats-Ola Engborg, Sabina Johansson och Ronny Persson är det en minst sagt efterlängtad VM-premiär på lördag. Mästerskapet spelas i Peking, Kina och i den blivande arenan för OS och Paralympics 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum