Patent- och registreringsverket

Sverige tvåa i världen

Dela

Sverige försvarar förstaplatsen som mest innovativa land i EU sett till antalet ansökningar per invånare och är global tvåa efter Schweiz när European Patent Office (EPO) släpper siffrorna för 2020.

Antalet patentansökningar från svenska företag har ökat från 4 395 (år 2019) till 4 423
(år 2020). Sverige befäster alltså sin position som ett mycket innovativt land och har i det här hänseendet gått relativt opåverkade genom pandemin.

-        Det har varit ett mycket utmanande år för alla Sveriges företag, men det vi ser i EPO:s rapport är ändå att våra företag fortsätter att utveckla många idéer som kan leda till patent, vilket är glädjande.

-        Liksom tidigare år är vi starkast inom området telekommunikation – till stor del tack vare Ericsson som kommer på femteplats bland företagen som lämnat in flest ansökningar, 1 634 st ansökningar till EPO. Därmed ligger Ericsson på 5:e plats globalt och är nummer 1 i Europa, säger Peter Strömbäck, generaldirektör PRV, Patent- och registreringsverket.

Noterbart är också att Stockholm, men även Göteborg och Skåne, står sig starka som regioner och där Stockholm står som 6:e starkaste i Europa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CEST | Pressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum