Sverigedemokraterna föreslår en helt ny myndighet för sjukskrivna och långtidsarbetslösa

Dela

Igår kväll kunde SVT:s Uppdrag Granskning presentera ett reportage beträffande Försäkringskassans arbete och bedömningar av sjukskrivna.

Inslaget har väckt stor uppmärksamhet då det bland annat framkommit att avslagen i vissa regioner ökat med flera hundra procent de senaste åren. Detta som ett resultat av regeringens mål om att det så kallade sjukpenningtalet i Sverige skulle sänkas till i snitt nio dagar per person och år.

Ett annat problem som lyfts är hur bedömningarna ofta skiljer sig mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Detta leder inte sällan till att människor ”hamnar mellan stolarna”, då man bedöms vara för frisk för att få stöd och hjälp samtidigt som man betraktas som för sjuk för att kunna arbeta.

Sverigedemokraterna vill därför se att det upprättas en helt ny myndighet genom att slå samman ansvaret för Försäkringskassan med Arbetsförmedlingen.

Syftet med förslaget är att sjuka och långtidsarbetslösa i behov av stödåtgärder och rehabilitering ska kunna vända sig till en myndighet som ansvarar för det som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen tidigare ansvarat för, men med mycket närmare samverkan med vården än vad som är fallet idag.

Kommentar från Julia Kronlid (SD), ledamot i riksdagens Socialförsäkringsutskott:

- Vi ser väldigt allvarligt på de brister som framkommit i Uppdrag Gransknings inslag om Försäkringskassan. Deras avslöjande visar tydligt att det största ansvaret för den utveckling som skett med hårdare bedömningar ligger hos regeringen.

- Samtidigt är det också tydligt att många hamnar i kläm på grund av de olika bedömningar som görs av läkare, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vår uppfattning är att det finns ett uppenbart behov av att helt reformera nuvarande system genom att slå samman ansvaret för sjukskrivna till en och samma myndighet.

- Fokus måste nu riktas om till stödåtgärder utifrån individens förutsättningar längs med resan istället för skarpa tidsgränser som leder till utförsäkringar av svårt sjuka människor. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

--

Vid ytterligare frågor eller för mer information, kontakta Sverigedemokraternas pressavdelning på telefonnummer 010-101 98 00 eller via e-post på press@sd.se.

Kontakter

Om

SverigedemokraternaFölj Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna presenterar vårbudget 202123.4.2021 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag den 26 april presenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt Sverigedemokraternas vårbudget. I samband med detta kommer partiet även presentera en större rapport om medborgarskap. Efter pressträffen finns möjlighet till enskilda intervjuer. Tid: Klockan 15.00 Plats: Riksdagens presscenter -- Vid ytterligare frågor eller för mer information, kontakta Sverigedemokraternas pressavdelning på telefonnummer 010 10 19 800 eller per e-post på press@sd.se

Sverigedemokraterna kommenterar regeringens vårbudget14.4.2021 15:30:00 CEST | Pressmeddelande

Imorgon presenterar regeringen vårbudgeten för 2021. Med anledning av detta kommer Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att befinna sig i riksdagens kammarfoajé kl. 11:00 för att kommentera den nya budgeten. -- Vid ytterligare frågor eller för mer information, kontakta presskontakt Viktor Myrlander på telefonnummer 072 221 43 34 eller per e-post på press@sd.se.

Jimmie Åkesson kommenterar onsdagens omröstning om coronafonden23.3.2021 07:50:00 CET | Pressmeddelande

På onsdag (24/3) voterar riksdagen kring proposition 2020/21:87 ”Godkännande av rådets beslut om systemet för EU:s egna medel för perioden 2021 och framåt”, mer känt som coronafonden. Förslaget innebär att EU och dess medlemsländer lånar upp totalt 750 miljarder euro. Av de svenska riksdagspartierna har endast Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet krävt att förslaget avfärdas i sin helhet.

SD: Prioritera personer med allvarlig psykisk sjukdom för vaccination mot covid-199.3.2021 10:02:00 CET | Pressmeddelande

Den senaste forskningen pekar tydligt på att risken för att bli allvarligt sjuk och avlida i covid-19 är betydligt större för personer med svår psykisk sjukdom. På samma tema lämnar Sverigedemokraterna idag in ett utskottsinitiativ med syfte att förmå Folkhälsomyndigheten att uppdatera sina rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19, där personer med allvarlig psykisk sjukdom tillförs prioritetsordningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum