Ideon Science Park

Sveriges fjärde ESA BIC hamnar i Lund på Ideon Science Park

Dela

Nu är det klart att Sveriges fjärde ESA BIC (European Space Agency Business Incubaton Centre Sweden) hamnar i Lund och mer exakt på Ideon Science Park. Inkubatorn Ideon Innovation, en del av Ideon Science Park, har väl etablerade samarbeten med näringslivet, Lunds universitet, Lunds kommun och övriga innovationsaktörer i regionen och därför har Lund valts som en självklar plats för rymdinkubatorn ESA BIC.

Maria Lindblom, Business Coach
&
Project Manager och Anders Nilsson, VD på Ideon Innovation
Maria Lindblom, Business Coach & Project Manager och Anders Nilsson, VD på Ideon Innovation

Initiativet till den första svenska rymdinkubatorn togs av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency och idag finns det totalt fyra rymdinkubatorer i Sverige. Förutom den i Lund på Ideon är de övriga tre i Uppsala på UIC, i Trollhättan på Innovatum samt i Luleå där även hela ESA BIC Sweden drivs av Arctic Business. ESA BIC Sweden med samtliga fyra siter har uppdraget att hjälpa tidiga bolag som har rymdkoppling med nätverk, support och finansiering för att nå ut i rymden eller nå nya tillämpningsområden på jorden.

-        Det är väldigt roligt att Lund kompletterar ESA BIC Sweden som en av totalt fyra rymdinkubatorer i det nationella nätverket. Södra Sverige får nu också en rymdinkubator och detta är ett viktigt steg för att kunna stötta och lyfta fram företag med rymdkoppling i hela Sverige. Jag ser Lund och övriga rymdinkubatorer som en styrka för den svenska framtida utvecklingen inom rymdområdet, säger Anna Rathsman Generaldirektör för Rymdstyrelsen.

– Det finns historiskt ett bra flöde till vår inkubator via Lunds universitet och vi rör oss i en miljö av nätverk och relationer med storbolag som på många sätt kan stötta start-ups inom rymdbraschen. ESA BIC blir ett viktigt tillskott i vårt erbjudande och vi ser detta som en viktig del i hela den regionala stödstrukturen för innovation. Vår ambition är att ta ett regionalt ansvar för södra Sverige och se till så att bolag inom rymdtech känner till möjligheterna med ESA BIC, det kan vi göra genom nära samarbeten med andra inkubatorer. Vi hoppas kunna få fler entreprenörer och bolag att växa med möjligheterna inom ESA BIC, säger Anders Nilsson VD Ideon Innovation.

– Att den fjärde inkubatorn i Sverige placeras på Ideon innebär att vi blir delaktiga i ett europeiskt samarbete och att vi med bolag från Lund med omnejd kan leverera på en nationell och europeisk rymdagenda, vilket är otroligt spännande säger Maria Lindblom, verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden Ideon och fortsätter. – Start-ups med rymdkoppling eller bolag som är nyfikna på satsningen är välkomna att kontakta mig. Nästa omgång att söka till programmet är redan den 13 september.

Anders Bengtsson på Lunds kommun, är glad:

– Vi har arbetat länge för att etablera Lund som en självklar plats för rymdindustrin och etableringen av ESA BIC i Lund visar att vi är på rätt väg och att vårt långsiktiga arbete gett resultat.

– ESA BIC med en nod i Lund är en viktig del i det långsiktiga arbete som vi ser för att stärka förutsättningarna för innovation inom helt nya områden och koppla upp Lund och Skåne med rymdindustrin framåt fortsätter Anders Bengtsson.

– Otroligt roligt att vi kan landa in ESA BIC på Ideon Science Park i Lund. Det ska bli riktigt spännande att följa utvecklingen inom rymdteknik och hitta nya innovationer för hållbara lösningar till våra stora utmaningar vi ser i samhället inom tex energi och material. Vi har alla förutsättningar med tanke på den forskning och entreprenörsanda som finns i Lund. Säger Lotta Wessfeldt, tillförordnad VD Ideon Science Park.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maria Lindblom, Business Coach
&
Project Manager och Anders Nilsson, VD på Ideon Innovation
Maria Lindblom, Business Coach & Project Manager och Anders Nilsson, VD på Ideon Innovation
Ladda ned bild

Om

Ideon Science Park
Ideon Science Park
Scheelevägen 17
22370 Lund

+46 46 286 85 00https://ideon.se/

Ideon Science park har kommit att bli en plats där framstående innovationer skapas och spännande tillväxtbolag tar avstamp. Multinationella företag som Axis, Ericsson och Qlik härstammar från Ideon som grundades 1983 i samarbete med Lunds universitet. Flera av världens största innovationsbolag har utvecklingskontor eller samarbetsinvesteringar på området. På Ideon finns en unik mix av kompetenscentra, vilket är vår stora styrka i en värld där branscherna glider samman. Här finns också tillgång till laboratorier av högsta standard, vilket gör Ideon Science Park till en dynamisk tillväxt- och kunskapsmiljö för utvecklings- och forskningsbolag i världsklass. Ideon Science Park arbetar med fyra fokusområden; Future Transportation, Smart Cities, Connected Health och Smart Materials.

Följ Ideon Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ideon Science Park

Ideon Science Park fördjupar samarbetet med universitet, näringsliv och lokala och regionala samhället16.6.2022 14:11:10 CEST | Pressmeddelande

Ideon Science Park omfattar bolag Ideon Innovation, Ideon AB och Ideon Open och som ett led i att utveckla och förstärka rollen som Internationell Science Park inom Tech och Deeptech, slås verksamheterna samman. Efter sommaren kommer Ideon Science Park AB, med ny ägarbild och tydligare verksamhetsinriktning att fördjupa samarbetet med universitet, näringsliv och lokala och regionala samhället. Verksamhetsansvarig för Ideon Science Park tills vidare är Anders G Nilsson, f.n. VD för Ideon Innovation och Ideon Open och operativt ansvarig är Lotta Wessfeldt, f.n. VD för Ideon AB. "Vi har under snart ett år arbetat intensivt med att utveckla vår verksamhetsidé och förbereda för att ta ett kliv framåt för att fortsätta vara en internationellt sett relevant och värdeskapande Science Park - säger Lotta . Det är också viktigt för oss att kunna tydliggöra vår strategiska inriktning mot Tech och Deeptech för att kunna möta Lunds universitets starka forskningsområden - tillägger Anders " Nuvarande

Ideon stipentiet 2021 går till Recilio - digitalt stöd för mental hälsa och motståndskraftiga organisationer1.6.2021 14:44:59 CEST | Pressmeddelande

Vinnare av 2021 års Ideon Stipendium på 25 000 SEK är startupföretaget Recilio på inkubatorn Ideon innovation. Grundarna Lisa Granath, CEO, Ida Wikholm, COO, Eugen Groh, HOS, samt deras diversifierade team visar höga ambitioner och starka entreprenörsegenskaper och har gjort stora framsteg på inkubatorn Ideon Innovation. Stipendiet är till minne av Ideon Societeten, en stiftelse som nu är nedlagd, men som bestod av viktiga personer för Ideons uppstart 1983.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum