Sveriges Museer

Sveriges Museer: Äntligen föreslår regeringen nödvändiga lättnader för 50-gränsen och ytterligare kulturstöd

Dela

Under en pressträff idag presenterade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg förslag till undantag i de nuvarande restriktionerna för att kunna tillåta sittande publik med fler än 50 personer. Undantaget planeras gälla från 1 oktober och möjliggöras genom ökat ansvar för arrangörerna att hindra smittspridning.

– Äntligen föreslår regeringen de nödvändiga undantagen för den så kallade 50-gränsen som museerna efterfrågat. Många museer har lokaler som gör det möjligt, med anpassningar för säkerheten, att ta emot besökare och arrangera visningar. Vi är en bransch som tar ansvar. Det har museerna visat redan från det att pandemin började med ökat digitalt utbud och anpassad verksamhet. Inte minst sommarens museibesök har synliggjort ett fungerande ansvarstagande, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. 

Regeringen föreslår även 1,5 miljard i extra ekonomiskt stöd till kulturen.

– Pengarna måste komma museibranschen till godo. Medlen ska vara möjliga att söka för alla verksamheter, även för dem med offentliga anslag. Pandemin har slagit hårt mot samtliga museer på olika sätt i en redan mycket pressad bransch, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

Kontakter

Bilder

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer välkomnar förslaget på tillfällig pandemilag9.12.2020 09:24:20 CETPressmeddelande

– En lag som ökar träffsäkerheten med mer anpassade regleringar, sett utifrån risken för smittspridning är något som vi har jobbat aktivt för under året. Museerna har ofta stora lokaler med möjlighet att erbjuda trygga besök, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Tanken är att lagen ska träda i kraft 15 mars 2021 och gälla ett år framåt. Att museerna erbjuder trygga platser visar en undersökning som Sveriges Museer publicerade i september. Länk till rapporten Museer – en trygg plats under pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum