Svenskt Trä

Sveriges sågverk slår produktionsrekord

Dela

2021 sattes produktionsrekord för Sveriges sågverk. Även de högt ställda förväntningarna på ett resultat på 18,8 miljoner kubikmeter överträffades och landade till slut på drygt 19 miljoner kubikmeter. Nu går marknaden mot en mer stabil situation – men med fortsatt stor efterfrågan på trä och träprodukter.

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling

– Produktionen översteg till och med våra högt ställda förhoppningar, vilket är glädjande. Det visar att de svenska sågverken har jobbat hårt för att kunna tillgodose den höga efterfrågan på trävaror som vi har sett både i Sverige och globalt. Det största trycket på trävarumarknaden har nu avtagit och vi ser en mer balanserad situation, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror på Skogsindustrierna.

Året 2021 var ett svängigt år för trävarubranschen.

– Det går till historien med många svängningar och slagna rekord. Jag är övertygad om att det kommer bli lika intressant att följa vad som händer under 2022, säger Mathias Fridholm, direktör på Svenskt Trä.

På kort sikt väntas våren betyda hög efterfrågan på träprodukter. Men även på längre sikt ser marknaden god ut, inte minst i samband med införandet av klimatdeklarationer för nya byggnader.

– Även när vi blickar lite längre framåt tror vi på ökad efterfrågan, då exempelvis träbyggandet kommer att fortsätta ta marknadsandelar. Från den 1 januari i år är det lag på klimatdeklarationer av nya byggnader, vilken lär betyda att intresset för att bygga i trä kommer att öka ännu mer. Att använda mer trä är ett viktigt steg i klimatomställningen, säger Mathias Fridholm, direktör på Svenskt Trä.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Fredrik Hjerling
Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum