Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris

Dela

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

Le Pavillon hexagonal. Foto: In Praise of Shadows architects
Le Pavillon hexagonal. Foto: In Praise of Shadows architects

September är den stora design- och modemånaden i Paris. Den inleds traditionsenligt med Paris Design Week den 9 september, då staden bjuder på det bästa inom design och kreativitet, och avslutas med Paris Fashion Week – epicentrum för världens modeskapare.

Många svenska designer och företag har gjort sig kända för att driva utvecklingen framåt genom nytänkande och teknisk know-how. Under hela september står Svenska institutet i Paris – för parisarna känt som Institut suédois och som i år firar 50-årsjubileum – värd för en satsning som förenar över 30 svenska företag och formgivare från hela designfältet. Evenemanget är en del av Swedish Design Movement – ett initiativ som enar svenska designföretag som vill bidra till ökad hållbarhet i alla led.

”Svenska institutet i Paris bjuder på ett designfyrverkeri som levandegör all den kraft som finns inom svenskt kulturliv och de kreativa näringarna. Vi vill bidra till att skapa intresse för Sverige som föregångsland inom hållbarhet och design hos alla som besöker institutet”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Det pampiga 1500-talspalatset och trädgården öppnar upp för seminarier och workshops och fylls till brädden med innovativa nyheter. Satsningen inleds med design, möbler och inredning, därefter följer en vecka som sätter ljuset på arkitektur. Avslutningsvis intar några av Sveriges mest intressanta modemärken scenen för en färgstark final.

”Sommarens extremväder och FN:s klimatpanels rapport är en påminnelse om att det inte finns utrymme för kortsiktiga val längre. Vi behöver ställa om hela vår livsstil. Från det vi bär närmast kroppen till hur vi bygger våra städer”, säger Ewa Kumlin, verksamhetschef på Svenska institutet i Paris.

Swedish Design Movement presenterar bland mycket annat:

Konceptet Live in Sweden som välkomnar besökare att titta på svenskt konstglas, besöka de sex renoverade gästlägenheterna eller testa utomhusgymmet. 

Le Pavillon hexagonal – trädgårdens träpaviljong är producerad av Svenskt Trä i samarbete med Sveriges Arkiteter och skapad av arkitektbyrån In Praise of Shadows. Här står också utställningen Woodlife Sweden med 40 exempel på klimatsmarta lösningar i trä. 

Swedish Fashion c/o Institut suédois – showroom med modemärken och talanger i samarbete med Swedish Fashion Association, Swedish Fashion Council och Beckmans College of Design. 

Living Room – utställningsrum där designern Pierre Marie manifesterar fransk-svensk vänskap genom möten mellan svensk samtidsdesign och hans egen naturinspirerade väv. 


Hela programmet och alla medverkande. 


Fakta

Swedish Design Movement  är en del av regeringens export- och investeringsstrategi och enar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur. Syftet är att sätta Sverige på den internationella designkartan, bidra till Sveriges klimatmål och öka synligheten för svenska hållbara företag.
   Swedish Design Movement leds av Svenska institutet i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, Swedish Fashion Association och Trä- och Möbelföretagen, Göteborg, Malmö, Stockholm, Umeå, West Sweden, Business Sweden och Visit Sweden.

Svenska institutet i Paris, Sveriges enda kulturhus utomlands, är en levande mötesplats för svensk kultur och centrum för relationsbyggande mellan länderna inom forskning, näringsliv och kultur. Varje år besöks det av närmare 100 000 personer. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Le Pavillon hexagonal. Foto: In Praise of Shadows architects
Le Pavillon hexagonal. Foto: In Praise of Shadows architects
Ladda ned bild
Woodlife Public spaces, Sara Kulturhus. Foto: White Arkitekter
Woodlife Public spaces, Sara Kulturhus. Foto: White Arkitekter
Ladda ned bild
Circular future, Lilla Snåland. Foto: Charlotte Gawell.
Circular future, Lilla Snåland. Foto: Charlotte Gawell.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Så uppfattades Sverige utomlands 2021 – årsrapport från Svenska institutet23.2.2022 09:54:17 CET | Pressmeddelande

Svenska institutet presenterar idag 2021 års rapport om bilden av Sverige utomlands. Året präglades till stor del av coronapandemin och hanteringen av den. Dock har inte rapporteringen om den svenska pandemihanteringen varit lika omfattande som 2020. Rapporteringen speglade mer varierade ämnen, till exempel idrott, inrikesfrågor som kriminalitet och säkerhetsfrågor samt politiska händelser. Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i utlandet är fortsatt stabil och i regel positiv.

Sveriges styrkor som kunskapsnation lyfts i Dubai13.12.2021 13:57:50 CET | Pressmeddelande

Under ”Knowledge & Learning Week” 12–18 december ansvarar Svenska institutet för programmet i den svenska paviljongen på Expo 2020 i Dubai. SI samlar då aktörer inom högre utbildning, forskning och innovation för att presentera en bred bild av Sveriges erbjudande som Kunskapsnation. Syftet är att öka kunskapen och väcka intresse hos internationella företag, talanger och studenter att verka i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum