Skara stift

Ta del av det preliminära valresultatet på webben

Dela

Den preliminära sammanräkningen av kyrkovalet går att följa på webben under valkvällen och valnatten. I Skara stift har nästan 300 000 personer möjlighet att göra sin röst hörd på söndag när Svenska kyrkan går till val.

På söndag 19 september är det valdag i kyrkovalet. 20.00 börjar arbetet med att räkna röster, efter att vallokalerna stängt. Det går att följa sammanräkningen på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/valresultat

När det preliminära valresultatet rapporterats in lämnar valnämnden över valsedlarna och övrigt valmaterial över till stiftskansliet i Skara. Där pågår under de kommande veckorna den slutliga sammanräkningen innan det slutliga valresultatet är klart. 

I Skara stift är nästan 300 000 personer röstberättigade. I kyrkovalet görs val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Stiftsfullmäktige beslutar bland annat om budget och fastställer årsredovisning för Skara stiftsorganisation. Stiftsfullmäktige beslutar även om budget och årsredovisning för Prästlönetillgångarna i Skara stift som förvaltar den kyrkliga jorden och skogen. Dessutom utser Stiftsfullmäktige bland annat stiftsstyrelse och revisorer samt beslutar i andra principiellt viktiga frågor. Här finns information om vilka som kandiderar i valet till stiftsfullmäktige i Skara stift. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar i Skara stift och besvarar frågor gällande kyrkovalet.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum