Linköpings kommun

Tage Danielssons minnespris 2020 till Liv Strömquist

Dela

En pristagare med vardagsnära samhällskritisk humor. Priset till Tage Danielssons minne 2020 tilldelas serietecknaren och kulturpersonligheten Liv Strömquist.

Tage Danielssons minnespris delas ut i samband med Humanistdygnet som arrangeras vartannat år. Beslut om pristagare för 2020 flyttades fram till 2021 på grund av coronapandemin. Det innebär att priset till Liv Strömqvist delas ut under Humanistdygnet 2022.

Motiveringen lyder:

“Genom humor och satiriska analyser av samhällets strukturer verkar 2020 års pristagare i humanismens anda. Precis som Tage Danielsson räds Liv Strömquist inte att blanda allvar med komik. Där Tage nyttjade revyscenen, pressen och litteraturen använder sig Liv av dagens medier som verktyg, exempelvis serieformatet, radio och poddar.

Som humanist verkar Liv Strömquist genom sitt skrivande och serietecknande där hon med en svärtad humor fångar vår samtid med insikt. Årets pristagares böcker är flerfaldigt prisbelönade och översatta till närmare tjugo språk. Hennes verk har flitigt dramatiserats. Liv Strömquist röst i samhällsdebatten är unik.”

Liv Strömquist är född 1978 i Lund och är en svensk serieskapare, satiriker, samhällsdebattör, konstnär och poddare med en utbildning i statsvetenskap.

Tage Danielsson (1928-1985) var en mångsysslare, en folkkär författare, humanist, poet, samhällsdebattör, regissör, komiker, revyman och skådespelare från Linköping. Stiftelsen Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne har funnits sedan 1987. Priset delas ut till en förtjänt humanist i Tage Danielssons mening och anda vartannat år.


Pressbild på Liv Strömquist finns på Norstedts webbplats:
http://www.norstedts.se/forfattare/119533-liv-stromquist

Kontakter

Malin Forsling Parborg, sakkunnig vuxenkultur
Telefon: 013-20 62 73, e-post: Malin.Forsling-Parborg@linkoping.se

Liv Strömquist
Telefon: 073-594 42 71, e-post: livstromquist@yahoo.com

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Nytt stöd till servicenoder på landsbygden18.10.2022 15:39:42 CEST | Pressmeddelande

Kriget i Ukraina och efterföljande energikris har lett till en extraordinär situation med skenande varu-, bränsle- och elpriser. Det påverkar såväl privatpersoner som många branscher, och på landsbygden finns därtill en risk för att Linköpingsbornas tillgång till dagligvaruförsörjning i de identifierade servicenoderna försämras. Därför har kommunstyrelsen idag fattat beslut om ett extrastöd om totalt 500 000 kronor under 2022 till utpekade servicenoder i kommunens “Serviceplan för landsbygden”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum