Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd
Hälften av Tanzanias befolkning är extremt inkomstfattig – lever på mindre än 1,90 dollar per dag – och fler kvinnor än män lever i fattigdom. Möjligheterna till anställning är begränsade, samtidigt som pandemin gett ytterligare negativa ekonomiska effekter.
Sida har 2016–2020 bidragit till ett motsvarande stöd, men som inte täckte hela landet. Utvärderingarna har visat på minskad inkomstfattigdom, förbättrad tillgång till mat, ökat deltagande i skolgång och att hushållen stärkt förutsättningarna att öka sin egen inkomst. Nu 2020–2024 kommer fas två, med fortsatta kontantstöd kombinerat med offentliga arbetstillfällen och insatser för att skapa egen försörjning, och som utvidgas till att omfatta extremt fattiga i hela landet.
– Det innebär att 7 miljoner extremt fattiga kvinnor, flickor, pojkar och män i Tanzania under tre till fyra år per familj kan få 90–460 kronor i månaden – ungefär som ett barnbidrag – till mat, skolgång, boende och hjälp att starta mikroföretag. Detta är ett mycket bra sätt att nå de fattiga för att de ska få en drägligare tillvaro och skapa bättre förutsättningar för sig själva och sina familjer, säger Ulf Källstig, chef för Sidas Afrikaavdelning och fram till i somras biståndschef för Sida i Tanzania.
Stödet betalas ut varannan månad ut till kvinnan i de hushåll som inkluderar en vuxen kvinna. Stödets storlek avgörs av och villkoras till antalet barn, att större barnen går i skolan och mindre barn gör hälsokontroller, personer med funktionsvariation och att hushållet deltar i offentliga arbetstillfällen. Ytterligare stöd ges till hushåll som startar mikroföretag eller utbildar sig för att hitta anställning.
– Offentliga arbetstillfällen inkluderar projekt som beslutas på byinvånarna utifrån behoven i byn. Det kan vara exempelvis trädplantering, bygge av bro för att göra det möjligt för skolbarnen att komma till skolan säkert också under regnperioden, eller att gräva en damm för fiskodling som hela byn då får del av. Det finns också kombination av offentliga arbetstillfällen och start av eget litet företagande – allt från biodling för produktion av honung till verksamhet inom turistnäringen, säger Ulf Källstig.
Sverige genom Sida bidrar med 550 miljoner kronor, jämte en rad andra länder och Tanzanias egen regering, medan Världsbanken lånar ut 3,8 miljarder kronor, där en viss andel inte behöver betalas tillbaka
Här finns info om det svenska utvecklingssamarbete Tanzania: https://www.sida.se/Svenska/lander/Afrika/Tanzania
Sveriges utvecklingssamarbete med Tanzania
- Sidas samarbete regleras av strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Tanzania 2020–2024 och omfattar tre miljarder kronor för hela perioden.
- Tanzania har under flera år varit en av de främsta mottagarna av svenskt bistånd men i den nuvarande strategin har stödet minskats med cirka 20 procent jämfört med tidigare.
- Sida stödjer flera insatser som syftar till att motverka utvecklingen med att kränkningar av de mänskliga rättigheterna blir allt vanligare, exempelvis Legal and Human Rights Center som jobbar med ”barfotaadvokater”, volontärer med juridisk kunskap, för att lösa marktvister och bistå vid skilsmässor och driva mål mot staten när de anser att nya lagar inte följer grundlagen. Tanzania Human Rights Defenders Coalition skyddar försvarare av mänskliga rättigheter.
- Sida stödjer Union of Tanzania Press Clubs som samlar lokala journalister i hela Tanzania genom 28 pressklubbar i lika många regioner.
- Education Programme for Results ska stärka landets grundskola, exempelvis genom att se till att skolpengen når skolorna i tid, att de lärare som finns är jämnt fördelade mellan skolor och att ta fram statistik.
- Sida prioriterar flickors utbildning, bland annat genom stöd till Karibu Tanzania Organisation som exempelvis erbjuder folkhögskoleutbildning för unga mödrar.
- Sida stödjer flera insatser för att utveckla jordbrukssektorn. Tanzania Horticultural Association arbetar exempelvis med att utbilda jordbrukare i hållbara odlingsmetoder, skapa förutsättningar för dem att sälja sina produkter och uppmuntra till att odla mer frukt, grönsaker, kryddor och blommor, vilket ger högre avkastning än majs och kassava.
- Genom en garanti bidrar Sida även till Private Agricultural Sector Support som bistår jordbrukare i att ta fram affärsplaner och erbjuder även lån.
- Sida stödjer arbetet med att öka tillgången till el på landsbygden, både genom att bygga nya nät, förtäta de kraftnät som redan finns och genom att stödja småskalig elproduktion.
- WWF driver flera projekt i Tanzania där återplantering och skogsskydd används som ett sätt för människor att försörja sig.
- Forskning. Just nu samarbetar 12 svenska universitet med tre universitet i Tanzania där de tillsammans forskar på bland annat matsäkerhet, vatten och sanitet samt företagsekonomi med fokus på jordbruk och turism.
Nyckelord
Kontakter
Mattias Bengtsson ByströmPressekreterare
Tel:+46 703 78 84 29mattias.bengtsson.bystrom@sida.seUlf KällstigChef för Sidas Afrikaavdelning
Fram till i somras biståndschef för Sida i Tanzania.
Bilder
Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.
Stöd till ny fond för att stärka oberoende medier i Östeuropa6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När oberoende medier försvagas påverkar det hela samhället och hotar demokratin. Därför inleder Sida ett samarbete med den nystartade internationella utlysningsfonden International Fund for Public Interest Media (IFPIM) som ger stöd till oberoende medier. Satsningen är ett viktigt steg för att säkerställa oberoende journalistik i Östeuropa. Stödet är på 120 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år – 2025-2028. Ordförande för fonden är den tidigare Nobelpristagaren och filippinska journalisten Maria Ressa.
Utökat svenskt stöd till sex av världens svåraste humanitära kriser3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler människor drabbas av konflikter och naturkatastrofer men världens givare har svårt att mobilisera tillräckligt med pengar till livsviktiga insatser. Gapet mellan humanitära behov och finansiering är det största på flera år. Sverige genom Sida bidrar nu med ytterligare stöd på 182 miljoner kronor till 181 miljoner svårt drabbade människor i sex länder: Afghanistan, DR Kongo, Etiopien Jemen, Myanmar och Sudan.
Utökat stöd till Världsbanksfonden Problue för ett friskare världshav30.10.2024 10:11:38 CET | Pressmeddelande
Under det pågående 16:e toppmötet för Konventionen om biologisk mångfald (COP16) ger Sverige, genom Sida, ett utökat stöd på 300 miljoner kronor till Världsbankens fond Problue fram till år 2030. Fonden bidrar till hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen. Hittills har fonden stöttat mer än 247 insatser i 100 länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum