Svenska institutetSvenska institutetSvenska institutet

Teklafestivalen kliver ut i världen

Dela

På internationella kvinnodagen kommer Teklafestivalen till Washington DC. Tekla grundades av Robyn 2015 för att inspirera unga tjejer att utforska teknik och nu förs den vidare ut i världen genom Sveriges ambassader.

Foto: Mark Peckmezian Bild: KTH
Foto: Mark Peckmezian Bild: KTH

Den internationella lanseringen av Teklafestivalen presenteras av KTH, Svenska institutet och Sveriges ambassad i Washington D.C. Detta är starten på ett projekt där Tekla kommer att genomföras på svenska ambassader runt om i världen som en del av Svenska institutets uppdrag att skapa dialog kring viktiga samhällsfrågor så som jämställdhet.

KTH har organiserat Teklafestivalen tillsammans med Robyn i Stockholm de senaste fyra åren och när Tekla ger sig ut i världen är målet detsamma: att involvera fler tjejer inom STEM (naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik) genom att erbjuda en miljö där de kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder.

Robyn betonar att Tekla inte är en tjej-tech-festival – det är en tech-festival där endast tjejer är inbjudna.

-Tekla är en plats där tjejer kan utforska teknik i en miljö där alla roller är tillgängliga för dem, där de kan träffa kvinnliga förebilder och där deras nyfikenhet för teknik kan växa, säger Robyn.

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Washington, berättar att jämställdhet är en framgångsfaktor för nationer.

- Genom att få fler kvinnor och tjejer till STEM drar samhället nytta av deras talanger, unika perspektiv och idéer. Studier visar att när kvinnor bidrar mer så går det bättre för ekonomin. Att stödja tjejer i att uppnå sin fulla potential är en global prioritering.

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson säger att det gemensamma uppdraget att locka fler kvinnor och flickor till STEM-studier och karriär inte bara handlar om jämställdhet utan också om kvalitet.

- Det handlar om att dra nytta av så mycket talang och potential som möjligt. Ju längre denna obalans kvarstår desto mer förlorar samhället. Det är därför viktigt att vi uppmuntrar tjejer - från alla kulturer.

Sigbritt Karlsson får medhåll från Susanna Le Forestier, tillförordnad chef på avdelningen för Sverigekommunikation på Svenska institutet.

- Teklas värderingar är universella. Därför vill vi nå ut till tjejer runt om i världen. Klyftan mellan könen innebär förlorade möjligheter för miljontals kvinnor. Även i Sverige kämpar vi med att engagera kvinnor inom teknologiska områden.

Här är programmet för Sveriges ambassad i Washington DC, USA

8 mars: Teklaworkshop

Teklaworkshopen på House of Sweden genomförs av Caroline Dahl, Technology Innovator från RISE och kommer att ge tjejer från DC-området möjligheten att med hjälp av sensorer och laser skapa en installation som blandar teknik och musik.

9 mars: Tekla Dialogue

Tekla Dialogue är ett nytt format som lanseras i Washington och erbjuder en plattform för diskussioner kring underrepresentationen av kvinnor inom teknikområdet, bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller och möjligheter kan stärkas.

Robyn ägnar en dag under sin USA-turné för att delta i paneldiskussionen på ambassaden med andra inflytelserika gäster som Leslie Cruz, VD för STEMconnector, Yamilée Toussaint, Grundare och VD för STEM From Dance, och Kate Rabinowitz, reporter vid Washington Post och Tom Manatos från Spotify Vice President of Government Relations. Natalia Brzezinski, VD för Brilliant Minds Foundation och värd för Brilliant Minds podcast på Spotify, modererar panelen. Tekla Dialogue inleds av, Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde.

För att delta i Tekla Dialogue den 9 mars, vänligen O.S.A. senast den 5 mars till ambassaden.washington-press@gov.se

För frågor om Teklafestivalen, kontakta Sanna Cedergren, KTH, sannace@kth.se.

För frågor om Teklas internationella projekt, kontakta Ulrika Rosvall, SI, ulrika.rosvall@si.se.

Nyckelord

Kontakter

Ulrika Horn af Rantzien
ulrika.hornafrantzien@si.se
+46 73-3368933

Bilder

Foto: Mark Peckmezian Bild: KTH
Foto: Mark Peckmezian Bild: KTH
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum