Teknikföretagen

Teknikföretagen välkomnar regeringens industristrategi – men saknar handlingsplan

Dela
Regeringens förnyade industristrategi, med visionen att Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion, är välkommen. Teknikföretagen saknar dock en konkret handlingsplan och lanserar därför en plan med fem prioriteringsområden för att gynna hållbar och smart produktion i Sverige.
Foto: Sofia Sabel och Jonas Bilberg
Foto: Sofia Sabel och Jonas Bilberg

Regeringen uttrycker att industristrategin ska lägga grunden för att industrin i hela Sverige ökar sin konkurrenskraft och har en stark inverkan på uppfyllandet av Sveriges gröna och digitala mål. Samtidigt lyfts industrins roll för Sveriges förmåga att förhindra, motstå och återhämta sig från en framtida kris.

– Det är en inspirerande vision för svensk industri. Inte minst för den gröna omställningen, där industrin har en ledande roll, säger Maria Rosendahl som är näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Hon saknar dock mer konkreta inslag som kan ta visionen vidare.

– Visionen är formulerad. Regeringen bör dock presentera en handlingsplan för att den ska bli verklighet, säger Maria Rosendahl.

Maria Rosendahl efterlyser bland annat mer specifika idéer kring ramvillkoren för den svenska industrin, såsom energifrågan, digitaliseringen och rättssäkerhet vid tillståndsprocesser. Dessa avgör näringslivets grundläggande förutsättningar för att verka i Sverige.  

Samtidigt publicerar Teknikföretagen idag skriften Hållbar smart produktion i Sverige som innehåller fem politiska prioriteringsområden för att lyfta svensk industriproduktion.

Kontakter

Bilder

Foto: Sofia Sabel och Jonas Bilberg
Foto: Sofia Sabel och Jonas Bilberg
Ladda ned bild
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:06:53 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum