Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken kan få Miljömålspriset

Dela

Tekniska verken i Linköping har nominerats i kategorin "Mod och tempo" för satsningen på en permanent storskalig anläggning för läkemedelsrening på Nykvarnsverket, Linköpings avloppsreningsverk.

Miljömålspriset är instiftat av Naturvårdsverket för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Priset delas ut för första gången 2019, då miljömålen fyller 20 år.

- Den här nomineringen är både rolig och uppmuntrande, inte minst för de anställda på VA-sidan som kom med idén att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. Tanken föddes ur frågan om det fanns något som vi kunde och borde göra för att verkligen få till en påtaglig miljöeffekt, inte bara fila på förbättringar i marginalerna i det vi redan gjorde, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för Vatten och avlopp på Tekniska verken i Linköping.

Priset i kategorin "Mod och tempo" delas ut till "en organisation som vågar ta modiga beslut och satsa stort, trots att stora satsningar innebär en risk. Utan människor som vågar testa något nytt utvecklas inte teknik och idéer så att de på sikt kan bli norm. Priset delas ut för att visa att en stor omställning har lyckats – att det faktiskt går! För en stor eller snabb förändring och ett arbete som ligger i framkant och testar nya möjligheter och vägar att nå miljömålen."

- Det är mycket hedrande att Naturvårdsverket uppmärksammar vårt arbete. Vi på Tekniska verken strävar efter att bli världens mest resurseffektiva region och för det krävs både mod och tempo. Att vi blev först i Sverige med att bygga en storskalig permanent anläggning för rening av läkemedel med hjälp av ozon, är ett resultat av mina medarbetares innovativa och modiga sätt att tänka. Det känner jag mig mycket stolt över, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping.

Miljömålspriset delas ut i tre kategorier, utöver "Mod och tempo" är det också "Uthållighet och långsiktighet" och "Årets inspiratör" som utses.

Priset består av ett diplom och den stora äran att bli utvald och upplyft som ett gott exempel för hela Sverige. Årets Miljömålspris delas ut i samband med konferensen Miljömålsdagarna den 14 maj i Karlskrona.

För mer information kontakta gärna:
Anna Lövsén, Affärsområdeschef Vatten och avlopp, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 91
anna.lovsen@tekniskaverken.se

Sabina Nilsson, Projektledare Miljömålspriset, Naturvårdsverket
010-698 13 65
sabina.nilsson@naturvardsverket.se

Mer information om miljömålen och Miljömålspriset finns här

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Ozonreningsanläggningen på Nykvarnsverket.
Ozonreningsanläggningen på Nykvarnsverket.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Fasadbelysningen på vattentornet släcks ned20.9.2019 13:00:00 CESTPressmeddelande

I morgon lördag den 21 september kommer den övre delen av fasadbelysningen på Berga vattentorn att släckas ned kl 21.21.21. Anledningen är att belysningen blivit uttjänt med åren och därmed slutat att fungera på stora delar av fasaden. Tornets undre del kommer fortsatt att lysa som vanligt. Då ny permanent ljussättning av vattentornet planeras till hösten 2021, lagas inte den nuvarande trasiga belysningen på övre delen av tornet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum